czwartek, 20 sierpnia 2015

Zupa z czarnej fasoli i pomidorów, LAF - dzień III


Czarna fasola wywodzi się z Meksyku. Naukowcy odkryli, że zawiera aż do 40 razy więcej antyutleniaczy niż biała odmiana. Plus dużo żelaza i witamin z grupy B. Jedzmy na zdrowie!


Składniki:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
olej lub masło do smażenia
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
4 większe pomidory
natka pietruszki, czerwona czubryca (lub inne)
sól, pieprz, sok z cytryny


Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj około kwadransa. Zmiksuj/zblenduj. Na koniec dopraw do smaku ziołami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można zabielić śmietaną.


Była sobie dziewczynka (2014, Mark Monheim): polski tytuł filmu dobrze oddaje jego zawartość. Niemiecka produkcja to opowieść o byciu nastolatkiem i o wszystkim, co się z tym wiąże: strachem, niepewnością i poszukiwaniem siebie.

Nieudana próba samobójcza Charleen wywraca jej życie do góry nogami. Reżyser nie jednak jej nie analizuje i nie ocenia. Wzbogaca za to film w dużą dawkę humoru, również czarnego. Dzięki temu film Niemca można odczytać jako wsparcie dla wielu podobnych do Charleen nastolatków, którzy są zagubieni w otaczającej rzeczywistości i próbują na swój sposób rozwikłać sens istnienia. Jest to trudny okres, wie każdy, kto przez niego przeszedł.

Starszym widzom Była sobie dziewczynka może się spodobać właśnie dlatego, że przywołuje miłe wspomnienia: przyjaźń na śmierć i życie, pierwszą miłość i magię nowych doświadczeń. Mimo problemów bohaterki, dzieło Monheima jest w gruncie rzeczy sentymentalne. Przenosi widza do czasów, kiedy wszystko było przeżywane po raz pierwszy. (Dorota Kostrzewa, filmweb.pl, 26.03.2015.) Koniecznie obejrzyjcie. Moja ocena: 8/10.
Zapach Yvonne (1994, Patrice Leconte; na filmwebie i imdb film znajdziecie pod tytułem La parfum d'Yvonne): młody hrabia udaje się na wakacje nad jezioro w Evian. Twierdzi, że jest rosyjskim bogaczem. Zakochuje się tam w pięknej, młodej kobiecie o imieniu Yvonne. Towarzyszy jej jednak ekscentryczny starszy człowiek – dr Meinthe, który nie przebiera w słowach opisując swoją towarzyszkę podróży.

Całe to spotkanie wakacyjne jest owiane tajemnicą. Zdaje się, że głównym zadaniem scenarzysty było pozostawienie widzowi miejsca na wątpliwości. Czy tożsamość hrabiego Chmary jest prawdziwa? Dlaczego podstarzały kompan Yvonne ostrzega wszystkich przed młodą kobietą? I wreszcie, kim jest przepiękna Yvonne? (…)

Tylko narrator, hrabia Chmara, kiedy zostaje sam na sam z widzem, zdradzi nam rąbek tajemnicy okraszając go charakterystycznym, zagadkowym uśmiechem (js). Moja ocena: 7/10.

Źródło

Zaufany Piłsudskiego (2014, Jolanta Kessler): biografia Henryka Józefskiego, jego działalność polityczna, ale również cała sfera związana z malarstwem i przyjaźnią z ludźmi kultury (źródło). Nie podejmuję się oceny (to pierwszy tego typu dokument, obejrzany przeze mnie), z pewnością znajdziecie recenzje online (plakat niedostępny). 



Podstawowe wyposażenie każdego LAF-owicza:

harmonogram projekcji, 4 kina w różnych miejscach Zwierzyńca,
kilka projekcji na dzień w każdym z nich

na festiwalu można zakupić katalog z bardzo dokładnymi
opisami wszystkich filmów w cenie 20 zł

karnety 3-dniowe, 60 zł

na projekcję tego filmu też poluję

I jeszcze lokalny wyrób tzw. "szczypka", nic specjalnego, takie skrzyżowanie waty cukrowej z odpustowymi cukierkami.





Black bean soup


Black beans come from Mexico. Scientists have discovered that they contain up to 40 times more antioxidants than white beans. Plus plenty of iron and B-group vitamins. Let’s get healthy!


Ingredients:
1 onion
2-3 cloves of garlic
oil or butter for frying
1 glass boiled black beans
4 bigger tomatoes
parsley leaves, savory seasoning blend (or other)
salt, pepper, lemon juice


Finely chop onion and garlic and fry in oil. Add beans and fry for a short while. Next add tomatoes and cook for about a quarter. Blend/mix. Season to taste with herbs, salt, pepper and lemon juice. You can add some cream if you want.

Brak komentarzy: