niedziela, 16 sierpnia 2015

Cukiniowe brownie z orzechową polewą, Żarnowiec-Krosno-Odrzykoń


Musicie wypróbować koniecznie! Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne – po prostu pyszne. Na wieść, że jest w nim cukinia - mina bezcenna:). (Przepis znaleziony w sieci.) 


Składniki:
240 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao lub karobu
½ łyżeczki soli morskiej (lub zwykłej)
3 duże jajka
120 ml oleju
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
150 g cukru
2 szklanki cukinii, startej na tarce i odciśniętej z soku
1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady

Składniki na polewę (wg własnego pomysłu):
3 łyżki masła orzechowego
kilka łyżek ulubionego mleka
½ tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki


W jednej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej zmiksuj jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsyp 2/3 suchej mieszanki do masy jajeczno-kawowej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie (ważne). Do pozostałej 1/3 suchych składników dodaj startą cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszaj. Połącz zawartość obu misek, nie mieszaj jednak zbyt długo (!). Ciasto przelej do wysmarowanej olejem formy (użyłam 20 cmx20 cm). Piecz w temperaturze 180˚C przez 40-50 minut.

Polewa: umieść wszystkie składniki polewy w większej misce i podgrzej, np. w mikrofali. Wymieszaj energicznie do połączenia składników. Polej polewą ciasto.  




Żarnowiec - Krosno - Odrzykoń 


Wychodzę z założenia, że warto poznawać rodzimy kraj i najbliższe okolice, bo często jest tak, że "cudze chwalicie, swego nie znacie". Polecam pojechać do Muzeum Marii Konopnickiej w Żarnowcu (dworek był darem od narodu polskiego dla pisarki, było to najwyższe wyróżnienie dla pisarza). 

Przewodnik ciekawie opowiadał o życiu pisarki. Mało kto wie, że autorka "Roty" była również tłumaczką - znała 10 języków obcych (!), a tłumaczyła z pięciu. Dwadzieścia lat swojego życia spędziła w podróży. W Muzeum zobaczymy piękne m. in. secesyjne meble, krakowski strój ludowy, kufer od Luisa Vittona oraz tymczasowe wystawy malarstwa. Bilety normalne 11 zł, a ulgowe 8 zł.










Niestety rozczarowałam się wizytą w Centrum Dziedzictwa Szkła (choć nie uważam tego czasu za zupełnie stracony). Grupy zwiedzających są zdecydowanie za duże (30 osób), przewodnik z mikrofonem kontynuowała opowiadanie nie czekając na zabranie się całej grupy (przy przechodzeniu z miejsca na miejsce), a program zwiedzania dopasowany jest do bardzo masowych gustów zwiedzających. Za dwugodzinne zwiedzanie płacimy 18 zł, cena wg mnie, bardzo nieproporcjonalna do jakości. Wizyta w CDS to pewnie lepszy pomysł na wyjazd dla najmłodszych. 

szkło świecące w ciemności z dodatkiem uranu

m. in. takie cuda można zobaczyć w CDS

miło zobaczyć napis "made in Poland"

krośnieńskie szklane wyroby są też zamawiane przez zagranicznych klientów 

barwniki do szkła

pokaz produkcji szklanej róży, po prawej piec hutniczy 








ten pan tworzy szklanego skorpiona

  
na koniec zwiedzania czeka nas projekcja filmu


obraz 3D namalowany na szkle o powierzchni 80 m. kw.,
artysta zużył ponad 100 litrów farby

Zamek "Kamieniec" w Korczynie-Odrzykoniu miał kilku właścicieli. Lata świetności przypadają na połowę XV wieku. Dla zwiedzających indywidualnie nie ma możliwości zwiedzania zamku z przewodnikiem (w tej opcji dostępna jest tylko sala tortur). Bilet wstępu kosztuje 4,5 zł. 





widok z góry, na której stoi zamek

widok z zamku



Zucchini brownie with peanut butter frosting


You must try it out! The cake is extremely chocolaty and moist, simply delicious. When you tell your guests there’s zucchini in it, they won’t believe you:). (Online source.) PS You will find out soon how to keep sightseeing inexpensive in one of the most beautiful European cities :).


Ingredients:
240 g flour
1 ts baking sodaj
½ ts baking powder
3 tbs cacao or carob
½ ts sea salt (or regular salt)
3 big eggs
120 ml oil
1 tbs instant coffee
150 g sugar
2 glasses grated zucchini, squeeze out juice
1 bar of dark chocolate, chopped

Frosting ingredients (my own creation):
3 tbs peanut butter
a few tbs favourite milk
½ bar of dark chocolate, broken into smaller pieces


Stir in one bowl: flour, baking soda, baking powder, cacao and salt. Mix in another one: eggs, oil, coffee, sugar. Place 2/3 of the dry mixture in the egg and coffee mixture, stir but not too thoroughly(important). Add grated zucchini and chopped chocolate to the remaining 1/3 mixture, stir. Combine the contents of the two bowls but do not stir for too long (!). Pour the batter into a greased cake tin (I used 20 cmx20 cm). Bake at 180˚C for ca. 40-50 minutes.
  
Frosting: place all frosting ingredients in a bigger bowl and heat, e.g. in the microwave. Stir energetically until all ingredients have combined. Spread the frosting over the cake. 

Brak komentarzy: