wtorek, 7 lipca 2015

Tofutwinka, Kino letnie w Zorzy


Moja wariacja nt. botwinki. Inną jej wersję znajdziecie tutaj. Podajcie zupę z młodymi ziemniakami (skropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii;). Pyyyszne!


Składniki:
3 łyżki masła lub oliwy
1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały kawałek selera
3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
posiekane świeże zioła (ewentualnie częściowo suszone): 
natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano, mięta, koperek, szczypiorek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia)
przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz


Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości warzyw. Zestaw z ognia. 

Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę i pozostałą zieleninę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.



Specjalne pokazy filmowe w ramach Kina Letniego odbywają się zawsze w weekendowe wieczory, pod gołym niebem, tuż obok Filmowej Cafe Kina Zorza.

A tak wygląda repertuar Kina Letniego w lipcu: 

CYKL: FILMY O MIŁOŚCI W LIPCU
03-05.07 – Połów Szczęścia w Jemenie
10-12.07 – Wspaniała
17-19.07 – Powtórnie Narodzony
24-26.07 – Zakochany Goethe

Seanse wieczorne będą się zaczynały zawsze po godzinie 21:00 (w przedziale godzinowym 21:00-21:30). Cena biletu – jedynie 6 złotych. Źródło informacji i zdjęcia.





Beet green soup


My version of beet green soup. You’ll find a different version here. Serve the soup with new potatoes (sprinkled with flaxseed oil), eggs and lots of fresh chopped greens (don't be afraid to add peppermint or basil;). Delicioso!


Ingredients:
3 tbs butter or olive oil
1 big bunch of young beet greens + 2-3 beetroots
1 carrot
1 parsley
1 small piece of celeriac
3 allspice grains, 2-3 bay leaves
fresh, chopped herbs (or partly dried:) 
parsley leaves, lovage, basil, oregano, peppermint, dill, chives
2-3 tbs sour cream
1 package smoked tofu (+oil for frying)
seasonings: lemon juice or wine vinegar, salt, pepper


Heat butter or olive oil in a big saucepan. Chop young beet greens, young beets and beetroots. Grate or finely chop carrot, parsley and celeriac. Fry vegetables in olive oil or butter. Add allspice grains, bay leaves and psome herbs. Pour in water slightly above the surface of vegetables. Cook until soft. Remove from heat.

Slice tofu and, if you want, fry the slices in oil. Add to soup, also add cream and remaining greens. Season to taste with salt, pepper and lemon juice. 

Brak komentarzy: