czwartek, 23 lipca 2015

Pytt i panna, Makarun


Nazwa tego szwedzkiego dania oznacza „drobne kawałeczki (ziemniaków, warzyw i mięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska.


Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych):
zielona lub żółta fasolka
ziemniaki
brokuły
bób
cukinia
marchewka
pietruszka (lub pasternak)
kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz
czerwona, żółta i zielona papryka
cebula
2 ząbki czosnku


Każde z warzyw, oprócz papryk, cebuli i czosnku, ugotuj na parze (lub w wodzie). Pozostałe podsmaż na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z sadzonym jajkiem. Podałam też z sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła).


Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy do Makarunu przy Matejki 18. Jak się dowiedziałam, lokal istnieje od ponad roku (jest też w  innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki.

Są też opcje wegetariańskie: makaron ze szpinakiem lub pieczarkami i sałatka ze szpinakiem. Mała porcja (makaronu) to 350 g, a duża 550 g. Jedzenie dostajemy w kartonowym pudełku. Ceny są dość niskie: za małą porcję zapłacimy od 5,90 zł, a za dużą od 8,40 zł. Do wyboru dodatki w cenie 1 zł za każdy, m. in.: zielone oliwki, mozarella, kukurydza, papryczki jalapeno.

Makarun dostarcza też jedzenie za darmo od kwoty 25 zł. Przy zamówieniu za minimalnie 15 zł, trzeba doliczyć 3 zł za dostawę, natomiast kwota za dostawę poza granice miasta jest liczona podwójnie. Zamówienie można wygodnie złożyć online lub telefonicznie.

Jadłam spaghetti ze szpinakiem. Może nie wygląda, ale smaczne i duża porcja. Podoba mi się pomysł podawania jedzenia w kartonowych pudełkach (nie przemaka, jest solidne). Polecam spróbować czegoś innego niż pizza czy falafel (lub kebab). Plus bardzo miła obsługa.









Pytt i panna 


The name for this Swedish dish, means "small pieces (of potatoes, onion and meat) in a frying pan”. Today an easy-to-prepare vegetarian version.


Ingredients – as much as you want of the following vegetables (peeled and/or finely chopped):
green or yellow beans
potatoes
broccoli
wild beans
zucchini
carrot
parsley (or parsnip)
a few tbs oil + favourite herbs + salt and pepper
red, green and yellow peppers
onion
2 cloves garlic


Steam (or boil) vegetables except for peppers, onion and garlic. Fry the remaining veggies in oil with herbs, salt and pepper. Stir all ingredients in a big bowl. Season to taste.  Serve with fried eggs. I also added a mustard and basil sauce (natural yoghurt + mustard + fresh chopped basil + favourite herbs).

2 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Nie widzę niestety zdjęcia własnoręcznie przygotowanej potrawy. Poproszę o uzupełnienie. Wtedy będę mogła zaakceptować wpis w akcji.

Patchulia M pisze...

Już poprawione, źle się wcześniej załadowało na Durszlaku, ale zmieniłam ikonę. Czy wszystko ok? Proszę o odpowiedź.