środa, 1 lipca 2015

Letnia klasyka obiadowa, Europejski Stadion Kultury


Myślę, że o tej porze roku taki obiad gości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny.

Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką.


Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza organizowana pod koniec czerwca (w tym roku odbyła się już po raz trzeci) – to projekt kulturalny integrujący środowiska artystyczne miast Polski wschodniej (Białegostoku, Rzeszowa i Lublina) i artystów krajów Partnerstwa Wschodniego (Armenii, Azerbejdżanu, Białorusi, Gruzji, Mołdawii i Ukrainy). 

Ideą projektu jest wspólne odkrywanie tego, co niepowtarzalne w każdej z kultur, a także wymiana doświadczeń artystycznych. Punktem kulminacyjnym jest koncert na Stadionie Miejskim. Poza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje z ulotki festiwalowej). 



Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny),
z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki)

Moje odkrycie: Dakh Daughters Band. Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym stylu zwanym freak cabaret, do tego muzyka średniowiecza i ukraiński folk. Prawdziwa mieszanka wybuchowa:). 

Źródło










Summer dinner classics


I think at this time of year such dinner is served in a lot of Polish houses, not only vegetarian. It’s light, quick to make, satiating and tasty.

In the photo: lettuce and radishes with flaxseed oil and a splash of lemon juice, fried egg, buttermilk, new potatoes with dill and finely chopped fried onion.

Brak komentarzy: