czwartek, 30 lipca 2015

Letni obiad wegetariański III, Detektyw


Pyyszne! Na zdjęciu: bób, mizeria, nuggetsy jaglane (pomysł od smakoszki jaroszki), cukinia z curry, ziemniaki po węgiersku (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy?


Składniki:
1 filiżanka kaszy jaglanej
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka przyprawy do kurczaka lub kebeb-gyros
2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę


Ugotuj kaszę. Dodaj pozostałe składniki. Formuj małe podłużne kotlety i smaż z obu stron na złoto.


Kolejna produkcja HBO, mroczny Detektyw (2014-, Nic Pizzolatto), to dowód na to, że serial może równać się z dobrym filmem lub nawet być od niego lepszym. Na szczególne wyróżnienie zasługuje Colin Farrell, który całkowicie zrywa ze swoim dotychczasowym wizerunkiem aktorskim i daje popis swojego talentu. Zobaczcie sami (druga seria).

Źródło/Source





Vegetarian summer dinner III, True detective

                
Delicious! In the photo: wild beans, Polish raw cucumber salad with cream, millet nuggets (got the idea from a Polish blogger), zucchini in curry, potatoes in a Hungarian way (without peppers). How to prepare millet nuggets?


Ingredients:
1 cup millet
2 tbs oil
2 tbs corn flour
1 tbs chicken seasoning mix or kebeb-gyros seasoning
2 cloves garlic (use a press to crush it)


Boil millet. Add the remaining ingredients. Form small and long cutlets and fry them on both sides until golden.





Another HBO production, True Detective (Nic Pizzolatto), is proof that a TV series can be at the same level as a good film or even be better than it is.  Colin Farrell deserves an honourable mention. He completely breaks off with his previous acting image and shows off his talent. See it for yourselves (season 2).

Brak komentarzy: