czwartek, 11 czerwca 2015

Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno

  
Zapraszam na pyszną i lekką, późnowiosenną przystawkę lub obiad (jeśli dodamy, np. ziemniaki z koperkiem), 100% wegańskie.


Składniki na surówkę:
ok. 30 rzodkiewek
oliwa
sok z cytryny
sól, pieprz


Zetrzyj rzodkiewki na tarce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego momentu.


Składniki na szaszłyki:
kilkanaście pieczarek
1 mała cukinia
olej lub oliwa
przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla)
świeży lubczyk


Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-30 minut, w zależności od tego, czy chcesz, aby szaszłyki były bardziej chrupiące czy miękkie.


Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i karczochami oraz penne z brokułami), pizzy jeszcze nie próbowałam (pieczona jest w prawdziwym, opalanym drewnem piecu). Co do dań makaronowych – dość duże porcje (o ile dobrze pamiętam 250 g). 

Ceny maksymalnie do około 40 zł (za niektóre duże pizze), dania obiadowe do 30 zł. Jarosze znajdą tutaj całkiem sporo dań wegetariańskich (ogólnie menu restauracji oferuje szeroki wybór przystawek, dań głównych, pizz, śniadań i deserów). Trattoria mieści się przy Kraszewskiego 6. P.S. Restauracja ma bardzo klimatyczne wnętrze, ale o tym wkrótce tutaj.







Raw radish salad and baked shashliks


Welcome to a delicious and light late spring dinner or starter, 100% vegan.


Raw salad ingredients:
ok. 30 radishes
olive oil
lemon juice
salt, pepper


Grate radishes. Sprinkle them with some olive oil and lemon juice. Season to taste with salt and pepper. It’s best to prepare the salad a few hours before serving and keep it in the fridge.


Shashlik ingredients:
between ten and twenty mushrooms
1 small zucchini
oil or olive oil
potato seasoning mix (or barbecue seasoning mix)
fresh lovage


Thinly slice zucchini. Stir it with mushrooms, oil, lovage and seasoning mix in a big bowl. Let them marinade for a few hours in the fridge. Next alternately put zucchini slices and mushrooms onto wooden sticks. Roast shashliks at 180°C for 15-30 minutes, depending on whether you want them to be crunchy or soft.

Brak komentarzy: