czwartek, 11 czerwca 2015

Pesto szpinakowe, Chef


Proste, szybkie i smaczne danie z dużą dawką witaminy K (która wspiera krzepnięcie krwi).


Składniki:
200-250 g makaronu spaghetti
300-400 g świeżego szpinaku
ok. 150-200 g twardego sera żółtego
2-3 ząbki czosnku
½ filiżanki prażonych pestek słonecznika
sok z cytryny, sól, pieprz
oliwa (kilka łyżek lub więcej)


Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zblenduj: szpinak, ser żółty, czosnek, pestki słonecznika i oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Od razu wymieszaj z ciepłym makaronem i podawaj.


Chef (2014, Jon Favreau) - przyznaję obejrzałam, ale nie będę Was do filmu jakoś bardzo zachęcać – jest w większości ciekawy, zabawny (ładna ścieżka dźwiękowa i doborowa obsada są również na plus), ale z drugiej strony dość przewidywalny i ckliwy. Opowiada o kucharzu pewnej renomowanej restauracji, który nagle rzuca pracę i decyduje się otworzyć bar szybkiej obsługi. Moja ocena: 6/10.

Źródło/Source





Spinach pesto, Chef


A simple, quick and tasty dish with plenty of vitamin K (which helps blood clotting).


Ingredients:
200-250 g spaghetti
300-400 g fresh spinach
ca. 150-200 g hard cheese
2-3 cloves garlic
½ cup roasted sunflower seeds
lemon juice, salt, pepper
olive oil (a few tbs or more)


Boil spaghetti following package instructions. Blend: spinach, cheese, Garlic, sunflower seeds and olive oil. Season to taste with salt, pepper and lemon juice. Stir with hot pasta and serve immediately.




Chef (2014, Jon Favreau) is also a food film. I admit having seen it but I’m not going to encourage you to do the same. It’s mostly interesting and funny (the soundtrack and casting are great advantages, too) but on the other hand it’s quite predictable and soppy. The film tells the story of a chef who works in a prestigious restaurant. He suddenly quits his job and decides to open a fast-food bar. My rating: 6/10.

Brak komentarzy: