czwartek, 4 czerwca 2015

Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu!


Nie muszę chyba dodawać, że też pyszne, np. z gałką lodów…:). A przepis jest bardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką!

Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału w lodówce nie jest przeszkodą w ich zrobieniu. P.S. Można użyć wielu innych owoców sezonowych.


Składniki:
0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek (zmiel kaszę jaglaną w młynku do kawy)
0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej)
2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki zimnej wody
0,3 szklanki oleju roślinnego
ok. 3 szklanki truskawek
brązowy cukier/ksylitol


Nagrzej piekarnik do 170°C. Wymieszaj łyżką mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodaj olej i zimną wodę i ponownie szybko wymieszaj łyżką lub rękami. Ciasto ma być zwarte i nie powinno się rozpadać (jeśli jest luźne, dodaj trochę więcej mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej oleju i wody). Odłóż do zamrażarki 1/5 ciasta na kruszonkę. Resztą wyłóż natłuszczoną formę (ja użyłam 20 cm x 20 cm).

Piecz ciasto przez około 25 minut. Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem.



Konkurs na najlepszy przepis z wykorzystaniem polskiej superżywności rozstrzygnięty! 

Konkurs trwał równolegle na moim blogu i na Vegespot.pl. Ciężko było zdecydować, komu przyznać nagrodę. Niektóre przepisy musiały jednak odpaść, choćby ze względu na fakt, że nie miały banerka (a prosiłam autorów o dodanie go). Poza tym, tematem akcji była polska superżywność, więc przepisy z egzotyczną również były odrzucane.

Wygranym serdecznie gratuluję i życzę przyjemnej lektury:). Nagrody książkowe już zostały wysłane.

Oto subiektywna lista zwycięskich przepisów (kolejność przypadkowa):



- wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie, Julita L.




The easiest gluten-free and vegan pie with strawberries


I hardly need to add that it’s also delicious, e.g. with a scoop of ice-cream… :). It’s very quick and quite low-fat, too. You don’t need to roll out the pastry or use a rolling pin. If, like me, you don’t enjoy these activities, get down to work because here you only use a spoon!

Add sweet and sour strawberries, a bit of brown sugar or xylitol and it’s ready. Vegan pies also have one big advantage – the lack of eggs or diary in your fridge doesn’t keep you from making such a pie. PS You can also add a number of other seasonal fruit to the pie.


Ingredients:
0.5 glass millet flour + a few tbs (grind millet in a coffee grinder)
0.5 glass (altogether) corn flour and potato flour (3 tbs potato flour, remaining part – corn flour)
2 tbs xylitol (or sugar)
2 ts baking powder
0.5 glass cold water
0.3 glass vegetable oil
ok. 3 glasses strawberries
brown sugar/xylitol


Preheat oven to 170°C. Stir the flours with baking powder and sugar. Next add oil and cold water and quickly stir again with a spoon or your hands. The pastry has to be firm and shouldn’t fall apart (if it’s too loose, add a bit more flour; if it’s too hard, add a bit more oil and water). Put 1/5 of the pastry into the refridgerator for later use as crumble topping. Place the remaining part inside a greased baking dish (I used 20 cm x 20 cm).

Bake the pastry for ca. 25 minutes. Next cut strawberries in half and put them on the pastry (2 glasses). Take out the piece from the refridgerator and grate it or crumble between your fingers. Turn off the lower heating element in your oven and bake the pie for 20-25 more minutes until the top has become golden. Let the pie cool down. Place strawberry quarters on top and sprinkle it with sugar.

1 komentarz:

Ania S pisze...

Bardzo dziękuję za nagrodzenie mojego przepisu i za książkę, która dzisiaj do mnie dotarła ;)
A Twoje ciasto wygląda przepysznie i chętnie bym teraz takie zjadła :)