poniedziałek, 1 czerwca 2015

Kasza od Łukasza, Charlie i Fabryka Czekolady


Inspiracją do tego dania była zapiekana kasza z twarogiem pomysłu Łukasza. Od siebie dorzuciłam suszone owoce i wanilię, a deser upiekłam w formie na muffiny. Prosto, smacznie i zdrowo. P.S. Można też użyć świeżych owoców, dżemu lub gęstego syropu. Nam deser smakował z sorbetem z czarnej porzeczki. P.S. 2. Można również oddzielić kaszę od masy twarogowej i ułożyć je warstwowo.


Składniki na 6-7 małych sztuk:
10 łyżek kaszy jaglanej + mleko do gotowania
5 łyżek twarogu
5 łyżek jogurtu naturalnego (lub trochę więcej)
1 garść rodzynek lub żurawiny
3-4 łyżki cukru lub ksylitolu, itp.
opcjonalnie: 1 jajko, ziarenka z 1 laski wanilii
olej do posmarowania formy


Ugotuj kaszę na mleku. Dodaj do niej pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj olejem foremki na muffinki. Przełóż do nich masę jaglano-serową. Piecz deser przez ok. 20-25 minut. Przed podaniem odwróć deser do góry nogami. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Charlim i Fabryce Czekolady (2005, Tim Burton) poznajemy ekscentrycznego właściciela fabryki Willy’ego Wonkę oraz niezwykłą galerię postaci dziecięcych. Sama czekolada ma w filmie rolę drugoplanową. To dzięki niej zwycięzca konkursu wygrywa wycieczkę po fabryce. Co ciekawe, na potrzeby filmu firma Nestle wyprodukowała 100.000 tabliczek czekolady, z których tylko 1850 było jadalnych.

Źródło/Source




Millet dessert from Łukasz, Charlie and the Chocolate factory


Got the inspiration for this dessert from Łukasz. I added dried fruit and vanilla and baked the dessert in a muffin pan. It’s simple, tasty and healthy. PS You can use fresh fruit, jam or thick syrup as well. We liked our dessert with black currant sorbet. PS 2 You can also arrange the millet and cottage cheese mixture in layers.


Ingredients for 6-7 small muffins:
10 tbs millet + milk for cooking
5 tbs cottage cheese
5 tbs natural yoghurt (or more)
1 handful raisins or cranberries
3-4 tbs sugar or xylitol, etc.
optionally: 1 egg, seeds scraped of 1 vanilla pod
oil for greasing


Cook millet in milk. Add the remaining ingredients and stir well. Preheat oven to 180°C. Grease a muffin pan with oil. Place the millet-cottage cheese mixture inside. Bake the desserts for ca. 20-25 minutes. Turn them upside down before serving. Decorate with your favourites.




In Charlie and the Chocolate Factory (2005, Tim Burton) we get to meet the excentric factory owner, Willy Wonka and an unusual galery of children characters. The chocolate itself plays a supporting role in the film. It is due to chocolate that the winner gets a tour around the factory. What’s interesting, for the purposes of the film-making, Nestle produced 100,000 bars of chocolate, only 1,850 of which were edible.

Brak komentarzy: