niedziela, 14 czerwca 2015

Dżem truskawkowy, Trattoria Al Forno


Jeśli użyjemy cukru żelującego, zachowamy witaminy i smak, a przygotowanie dżemu zajmie naprawdę mało czasu. 

Postępuj wg instrukcji na opakowaniu cukru żelującego. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast je zakręć. Ustaw do góry dnem. 

P.S.  Owoce rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków, aby zachować kawałki, nie blenduję. Wcześniej wyparzam umyte słoiki i wieczka w piekarniku w temperaturze 150ºC przez 10 minut. Dżemu nie pasteryzuję.


Trattori kiedyś pisałam tutaj. Na zdjęciach: olbrzymie calzone, a właściwie jego połowa (pieróg z ciasta drożdżowego w wersji wegetariańskiej: nadziewany warzywami i mozzarellą), penne w sosie pomidorowym i smażone banany. Bardzo smacznie i duże porcje.








Strawberry jam


If you use gelling sugar, all the vitamins and taste will have been preserved and the preparation time will be reduced to a minimum.

Follow package instructions of gelling sugar. Put hot jam into small jars and seal immediately. Turn jars upside down.

PS In order to preserve pieces of fruit I smash strawberries with a potato masher, I do not blend them. I put clean jars and lids in the oven and keep them at 150ºC for 10 minutes. I don not pasteurize jams. 

Brak komentarzy: