wtorek, 19 maja 2015

Masło z nerkowców od Primaviki



Źródło
Skład: smażone orzechy nerkowca (na oleju palmowym), sól morska. Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, sezamu i migdałów. Firma: Primavika. Cena: ok. 17 zł. Masa netto: 185 g.


Masło ma aksamitną, kremową konsystencję (olej na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym). Smakuje świetnie – ma idealne proporcje słodkiego i słonego smaku. Poza tym jest bardzo zdrowe: ma bardzo mały dodatek oleju palmowego, nie zawiera glutaminianu monosodowego (firma Primavika W OGÓLE nie używa tej substancji w procesie produkcji), a wartość odżywcza orzechów nerkowca sprawia, że otrzymujemy produkt bogaty m. in. w fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Masło dobrze komponuje się z konfiturami/dżemami na kanapce, jako nadzienie naleśników lub składnik deserów.


Kiedyś testowałam inny krem z nerkowców i bardzo mi nie smakował. Wydaje mi się, że powodem było użycie niesmażonych orzechów i brak soli. Masło Primaviki jest delikatne w smaku, ale wcale nie jest mdłe, a to dzięki użyciu smażonych orzechów i dodatkowi soli morskiej.


Produkty firmy Primavika można znaleźć we wszystkich większych supermarketach oraz kupić w sklepie online. W Rzeszowie dostępne są w sieci sklepów Piotr i Paweł oraz w sklepach ze zdrową żywnością, np. na ulicy Kochanowskiego i Kopernika.


Cena nie jest niska (związane jest to z dość wysoką ceną orzechów nerkowca), ale przekłada się na wysoką jakość produktu. Polecam – na pewno nie będziecie rozczarowani.



Cashew butter from Primavika


Ingredients: fried cashew nuts (in palm oil), sea salt. May contain traces of peanuts, sesame seeds and almonds. Company: Primavika. Price: ca. PLN17. Nett weight: 185 g.


The butter has got a creamy and velvety consistency (the oil layer on top in a natural occurence). It tastes great – the cashew butter has got the perfect proportions of both sweet and salty flavours. Also, it is very healthy: it contains very little palm oil, contains no MSG and due to the nutritional value of cashews we get a product which is rich in phosphorus, magnesium, iron, zinc and copper. The cashew butter goes really well with preserves/jams in sandwiches, as pancake filling or in desserts.


I once tested another cashew cream but I did not like it. I think the reason for this was the use of unfried cashews and lack of salt. Primavika’s cashew butter has not got that bland taste and this is probably due to the use of fried cashew nuts and the addition of salt.


In Poland you can buy Primavika’s products online or in bigger supermarkets. The price of cashew butter is not low (as is the price of cashew nuts) but the quality is the finest. I recommend the product – you won’t be disappointed.

3 komentarze:

Ervisha pisze...

Z tego co wiem to w składzie sa tam tylko orzechy nerkowca 99% i sól ;) nie ma oleju palmowego :)

Patchulia M pisze...

też tak myślalam:). Olej palmowy jednak jest bo na nim smażone są orzechy, ale jest to bardzo mała ilość. Podklejam linka ze strony Primaviki: http://www.primavika.pl/maslo-z-nerkowcow/. Pozdrawiam:).

Ania S pisze...

Masło z nerkowców do tej pory jadłam tylko takie bez dodatku soli i trochę mnie ciekawi smak tego z Primaviki i jak zjem to które mam obecnie, to się za nim rozejrzę ;)