poniedziałek, 11 maja 2015

Kotlety selerowe i coleslaw, konkurs na Vegespot


Prosty i szybki sposób na smaczne kotlety i surówkę w nieco innym wydaniu. Seler panierujemy w orzeszkach, a surówka to zwykłe kapusta, marchewka i cebula ale w nowym sosie. Do tego kasza lub ziemniaki i obiad gotowy. P.S. Coleslaw to nie słowo (ani tym bardziej surówka) pochodzenia polskiego, choć zapis słowny może to sugerować. Wymawia się je tak: BrE i AmE.


Składniki na kotlety selerowe:
1 duży seler bulwiasty
2 jaja
1 małe opakowanie niesolonych orzeszków ziemnych
sól, pieprz
olej do smażenia


Obierz seler, pokrój w cienkie plastry i ugotuj na parze lub w wodzie. Rozmieszaj jaja z solą i pieprzem. Zmiel orzeszki w blenderze na bardzo drobno. Panieruj plastry selera w jajku i orzechach do wyczerpania składników i smaż z obu stron na złoto.


Składniki na surówkę coleslaw:
½ główki białej kapusty
2 średniej wielkości marchewki
2 małe cebule
1-2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru pudru)
3-4 łyżki majonezu roślinnego (lub tradycyjnego)
4 łyżki ulubionego mleka lub jogurtu naturalnego (sojowego lub zwykłego)
1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
2-3 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
sól, pieprz


Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.




Konkurs na Vegespot.pl


Przypominam o konkursie na najlepsze danie z wykorzystaniem polskiej superżywności. Konkurs trwa równolegle na Vegespot.pl.

Do wygrania 3 egzemplarze książki Davida Wolfe’a SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI.

Akcja ma na celu propagowanie polskiej superżywności, która jest szeroko dostępna, tańsza i niewystarczająco doceniana w porównaniu z zagraniczną. Zapraszam do udziału!

P.S. Termin konkursu został przedłużony, więc macie czas do 30 maja b.r.




Celeriac cutlets and coleslaw


A qiuck ans simple idea for tasty cutlets ans a raw vegetable salad in a non-traditional way. We coat celeriac in peanuts and the salad consists of the common white cabbage, carrots and onion but in a new sauce. Add buckwheat or potatoes and your dinner is ready. PS Coleslaw is not a word of Polish origin  (nor is it a Polish salad), although the form of the word might suggest this. It is to be pronounced in the following way: BrE & AmE.


Ingredients for celeriac cutlets:
1 big celeriac
2 eggs
1 small package unsalted peanuts
salt, pepper
oil for frying


Peel the celeriac, slice thinly and cook in water or steam. Mix eggs with salt and pepper. Thinly chop the peanuts with a blender. Coat the celeriac slices in the egg-mixture and peanuts until you have used up all the ingredients. Fry the cutlets on both sides until golden.


Ingredients for coleslaw:
½ white cabbage
2 medium carrots
2 small onions
1-2 ts xylitol (or powdered sugar)
3-4 tbs vegetable mayo (or traditional)
4 tbs favourite milk or natural yoghurt (soy or regular)
1 ts jarred horseradish
2-3 tbs lemon juice or white wine vinegar
salt, pepper


Finely chop the cabbage, carrots and onion (e.g. in a blender). Thoroughly mix all sauce ingredients. Next stir the sauce with the vegetables.  Keep in the fridge for at least 2 hours. 

Brak komentarzy: