czwartek, 7 maja 2015

Danie z czerwonej soczewicy 2.0, Wiosna Filmowa w Rzeszowie


Przygotowujemy wg tego przepisu, ale bez mleka kokosowego. Zamiast niego dorzucam około półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki). Ulubione danie R, i moje. Zazwyczaj gotuję od razu na 2 obiady. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut, a danie jest bardzo smaczne. Spróbujcie sami:). P.S. Zamiast mielonego kminku można też dodać całego.



Źródło
Już od 14 maja b.r. kinomaniacy będą mieli szansę obejrzenia najlepszych filmów z festiwali w Cannes, Wenecji i Berlina. 

Pojawią się w Rzeszowie filmy, które jeszcze nie miały premiery ogólnopolskiej: Prawie jak matka, Anioł, Aferim, Fenix, Timbuktu (dwa pierwsze wydają mi się najciekawsze). 

Na zakończenie festiwalu przewidziana jest dyskusja. Cena biletu na jeden film to 10 zł, a karnet na wszystkie kosztuje 50 zł. 

Szczegółowe opisy znajdziecie na stronie Zorzy. Tam też będzie można obejrzeć wszystkie filmy.





Red lentil dish 


Prepare the dish following this recipe but add no coconut milk. Add 1.5 glass cooked chickpeas (or tinned) instead. It’s R.’s favourite dish and mine, too. I usually cook much more, for 2 dinners. The preparation time is about 30 minutes and the dish is very tasty. Try it out:). PS You can use whole seed caraway instead of ground.

2 komentarze:

pozielonemu pisze...

Lubię takie sycące dania :)

Patchulia M pisze...

Ja też, dzięki:).