wtorek, 12 maja 2015

Czekoladowe praliny jaglane, Łańcut


Czekoladowa wersja tych pralinek. Jeśli użyjecie mleka sojowego w proszku i płynnego mleka roślinnego, deser będzie wegański.


Składniki:
ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej + ulubione mleko
2 tabliczki deserowej czekolady, np. Wedla
kilka łyżek gorącej wody lub mleka
ksylitol/inne sypkie słodziwo
do zagęszczenia masy: mleko w proszku
do obtoczenia: kakao (lub wiórki kokosowe, sezam)


Ugotuj kaszę na sypko na mleku. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w dużej misce z kilkoma łyżkami gorącej wody lub ulubionego mleka. Do czekolady dodaj kaszę, ksylitol i wszystko dokładnie zblenduj. 

Teraz za pomocą mleka w proszku reguluj gęstość masy – dodaj go tyle, aż będzie ona zwarta i bardzo gęsta. Dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękami formuj praliny. Następnie obtaczaj je w kakao. Schłodź w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2 godziny.


W odległości niecałych 20 kilometrów na wschód od Rzeszowa znajduje się malownicze miasteczko z pięknym zamkiem (prawdopodobnie z XVII wieku) i parkiem. Muzeum-Zamek można zwiedzać codziennie (szczególnie podobały mi się sala z elementami orientalnymi, łazienki i teatr pałacowy). Oprócz polskiej, dostępne są 3 wersje językowe: francuska, angielska i niemiecka. W muzeum, zamku oraz na terenie powozowni obowiązuje zakaz robienia zdjęć. 

W skład łańcuckiego kompleksu wchodzą: zamek i muzeum, oranżeria, glorietta, zamek romantyczny, ujeżdżalnia, park, stajnie i wozownia. Na terenie parku znajduje się również szkoła muzyczna (dawny dom ogrodnika), storczykarnia (poniżej na zdjęciach) oraz korty tenisowe.




















Serdecznie polecam odwiedzić małą klimatyczną kawiarnio-galerię obok zamku o nazwie Miriada. Kawiarnia znajduje się na parterze i pierwszym piętrze kamienicy. Mnóstwo tu obrazów na ścianach oraz stołów i krzeseł z minionej epoki. To piękne wnętrze z duszą:). Warto zajrzeć.






I na koniec rzut oka na centrum miasteczka (niedaleko zamku) i słynne w okolicy budki z lodami. 









Chocolate millet pralines 


Chocolate version of these pralines. If you use soy milk powder and vegetable milk, the dessert is vegan.


Ingredients:
ca. 1.5 glasses millet + favourite milk
2 bars dark chocolate
a few tbs hot water or favourite milk
xylitol/another sweetening agent
as thickening agent: powdered milk
for coating: cacao (or coconut flakes, sesame seeds)


Cook millet until fluffy. Break chocolate into small pieces and stir  in a bowl with a few tablespoons of hot water or your favourite milk until it has melted. Add millet, xylitol and blend thoroughly.

Now you’ve got to thicken the mixture with powdered milk – it should be firm and very thick. Stir thoroughly. Form pralines with your wet hands. Next coat them in cacao. Keep in the fridge for at least 2 hours before serving.

Brak komentarzy: