poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus


Kasza jaglana nadaje się nie tylko na deser, ale także pyszny obiad. Danie przygotowałam w formie 20 cm x 20 cm. Smacznego!


Składniki:
ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej
kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub jaglanej)
2-3 łyżki startego żółtego sera
1 jajko
sól, pieprz, pieprz cayenne, lubczyk
¾ opakowania dużego jogurtu naturalnego
2 jaja
½ brokułu
ok. 100 g wędzonego twarogu, pokrojonego w kostkę (z Lidla)
kilka suszonych pomidorów, drobno pokrojonych


Ugotuj kaszę w wodzie, a różyczki brokułu na parze. Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, jajkiem, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu wędzony twaróg, różyczki brokułu i kawałki suszonych pomidorów. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut.


Kolejna wizyta w Vegusie, tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut.

Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego

Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry

Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne!
Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam,
żeby zrobić miejsce na deser.

Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie,
co akurat mi się podoba









Millet casserole with broccoli and smoked quark 


Millet is not only suitable for desserts but also for a delicious dinner. I prepared the dish in a 20 cm x 20 cm bakeware. Enjoy!


Ingredients:
ca. 1.5 glass millet
a few tbs corn flour (or millet flour)
2-3 tbs grated cheese
1 egg
salt, pepper, cayenne pepper, lovage
¾ big cup natural yoghurt
2 eggs
½ broccoli
ca. 100 g smoked quark, diced (Lidl)
a few dried tomatoes, finely chopped


Boil millet in water and steam broccoli flowerettes. Next stir cooled millet with cheese, flour, egg, herbs and spices (use your hands to do it if necessary, you’ll get thick dough). Mix eggs and yoghurt in a bowl. Grease bakeware with some oil, place millet in it, pour in the egg-yoghurt mixture and place smoked quark, broccoli flowerettes and dried tomatoes on top. Bake at 180°C for ca. 20-30 minutes.

Brak komentarzy: