sobota, 25 kwietnia 2015

Surówka z buraków II, Česká Hospoda


Robi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym, puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:).


Składniki:
3-4 małe buraki
1 duże jabłko
kilka łyżek jogurtu naturalnego
chrzan (surowy, starty lub ze słoika)
sok z 1 cytryny (lub więcej)
sól, pieprz


Obierz jabłko i buraki, a następnie posiekaj drobno w blenderze (możesz też zetrzeć je na tarce). Dodaj jogurt, chrzan, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.


W Českiej Hospodzie po raz kolejny – tym razem po hermelin. Jest to czeski miękki ser z białą pleśnią, marynowany z cebulą i chili w ziołowej zalewie, na bazie oleju słonecznikowego (nakládaný hermelín). Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji.

Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje ryż/ziemniaki/kasza gryczana, itp. No i oczywiście czeskie piwo i drinki z kofolą (czyli czeską kolą, tj. Cypisek i Rumcajs:).

Česká Hospoda mieści się przy ulicy Rynek 5. Można usiąść pod parasolkami od strony rynku lub przy stoliku na zewnątrz z drugiej strony lokalu. 







Raw beetroot salad 2


It’s quick to make (no need to cook beets, they tastes great raw!) but you need to prepare the salad at least 2-3 hours before serving. Add hard-boiled eggs in dill sauce, mashed potatoes and you’ve got a quick meal ready. PS The recipe for the raw salad comes from my mum:).


Ingredients:
3-4 small beetroots
1 big apple
a few tablespoons of natural yoghurt
horseradish (raw, grated or jarred)
juice from 1 lemon (or more)
salt, pepper


Peel the apple and beets and chop them in a blender (you can grate them as well). Add yoghurt, horseradish, lemon juice and season with salt and pepper. Set aside in the fridge for at least 2-3 hours.
  

Brak komentarzy: