sobota, 11 kwietnia 2015

Ser w cieście, Tylko Marta


Na zdjęciu: puree, surówka z kiszonej kapusty i ser żółty w cieście (mąka kuku, ulubione mleko, troszkę oleju, szczypta proszku do pieczenia, sól, pieprz, rozmaryn suszony, świeża posiekana bazylia, opcjonalnie 1 jajko).


Marta Klein jest perfekcyjną szefową jednej z hamburskich restauracji. Jej życie wypełnia wyłącznie gotowanie, które staje się wręcz obsesją. Marta zostaje skierowana na terapię, w której oczywiście nie chce brać udziału. Wszystko się jednak zmienia, gdy siostra bohaterki ginie w wypadku, a ona musi zaopiekować się jej córką.

Tylko Marta (2001, Sandra Nettelbeck) to nie żadne arcydzieło (ma dość przewidywalny scenariusz), ale przyjemna komedia, lekko romantyczna z mnóstwem zdjęć pięknie podanego jedzenia. Ogląda się przyjemnie, w przeciwieństwie do amerykańskiego remaku Życie od kuchni z Catherine Zetą-Jones i Aaronem Eckhartem (2007, Scott Hicks).

Źródło/Source





Cheese fried in batter, Mostly Martha


In the photo: mashed potatoes, sauerkraut salad and cheese fried in batter (corn flour, favourite milk, a bit of oil, a pinch of baking powder, salt, pepper, rosemary, fresh chopped basil, optionally 1 egg).





Martha Klein is a perfect chef of one of the Hamburg restaurants. Her life is filled only with cooking which is on the verge of an obsession. Marta has to undergo a therapy treatment but she doesn’t want to attend to it. Everything changes when the protagonist’s sister dies in a car accident and she has to take care of her daughter.

Mostly Martha (2001, Sandra Nettelbeck) is no masterpiece (it’s got a pretty predictable screenplay) but it’s a comedy with a romantic touch and plenty of beautifully photographed food. The film’s pleasant to watch, in contrary to the American remake No reservations starring Catherine Zeta-Jones and Aaron Eckhart (2007, Scott Hicks).

Brak komentarzy: