wtorek, 28 kwietnia 2015

Recenzja SUPERŻYWNOŚCI Davida Wolfe’a, dietetyczna zapiekanka


Źródło
Jeśli choć raz zastanawialiście się, jak lepiej zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie, to warto sięgnąć po SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNĘ PRZYSZŁOŚCI. Książka Davida Wolfe’a (eksperta od surowej diety i zdrowego odżywiania) odpowie na te pytania, i wiele więcej.


Dowiecie się m.in. który super-produkt może z powodzeniem służyć do pielęgnacji skóry, produkcji papieru, ubrań, plastiku, materiałów budowlanych i paliwa jednocześnie (!). Będziecie również wiedzieć, której superżywności używano kiedyś jako waluty, dlaczego osoby niekarmione mlekiem matki powinny jeść spirulinę i który władca został pochowany w… miodzie.


Książkę jest napakowana ciekawostkami natury historycznej i przyrodniczej. To pewnie dlatego czyta się ją fragmentami, jak połączenie powieści sensacyjnej z podróżniczą. Co ciekawe, nie skupia się ona wyłącznie na dietetycznym aspekcie superżywności, ale również na medycznym. Osoby borykające się od lat, np. z problemami żołądkowymi, grzybicą lub chorobami skórnymi, znajdą w niej praktyczne rady na poprawę swojej kondycji, właśnie dzięki zastosowaniu super-produktów (które, co ciekawe, są w przeważającej większości produktami roślinnymi).


SUPERŻYWNOŚĆ Davida Wolfe’a to przede wszystkim wysoce informacyjny tekst – przedstawia mnóstwo faktów i danych, które są poparte rzetelnymi badaniami. Każdy rozdział poświęcony jest konkretnej superżywności i omawia jej: historię, fakty, legendy, rodzaje, korzyści dla zdrowia i przepisy z jej wykorzystaniem. Na końcu książki znajdują się dodatki tj.: informacje o składnikach odżywczych  i badania naukowe. 


Autor prezentuje mnóstwo przepisów z wykorzystaniem super-produktów. Jak dla mnie, nie wszystkie są jednak praktyczne w polskich realiach. Dlaczego? Bo w większości, do przygotowania jednego dania, potrzeba od kilku do kilkunastu rodzajów superżywności. Jak na razie nie wszystkie jej rodzaje są szeroko dostępne w Polsce (np. na chwilę pisania niniejszej recenzji nie znalazłam fitoplanktonu w żadnym sklepie online).


Ale jest dobra wiadomość: nie musimy drobiazgowo przestrzegać przepisów. Wystarczy zapamiętać, aby do jednego lub więcej posiłków dziennie dodać jakiś super-produkt, np. do płatków na śniadanie warto dorzucić jagody goji lub acai, a do sałatek i surówek dodać siemię konopne lub aloes. Do smażenia kotletów i zabielania zup najlepszy będzie olej kokosowy (który jest jednocześnie świetnym balsamem do ciała!), a napoje zyskają na smaku i odżywczości dzięki dodatkowi sproszkowanej spiruliny lub maki. Dobrym pomysłem będzie też wzbogacanie deserów produktami z kakaowca lub produktami pszczelimi. To wcale nie jest trudne, a przyniesie mnóstwo korzyści dla naszego organizmu.


SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI Davida Wolfe'a to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie w naturalny sposób. Mimo, że super-produkty nie należą do grupy najtańszych, jestem pewna, że warto w nie zainwestować. Stawka jest wysoka – chodzi o nasze zdrowie, a nawet życie. A dzięki radom Davida, ta inwestycja jest naprawdę prosta i przy okazji smakowita.


Dziękuję wydawnictwu Vivante, dzięki któremu miałam przyjemność zrecenzować książkę Davida Wolfe’a SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI. 
  



Ta dietetyczna zapiekanka to ostatnio nasz hit. Jest pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu, zdrowa i sycąca. Można do niej użyć resztek kaszy lub ryżu z poprzedniego dnia i poeksperymentować z pozostałymi składnikami. P.S. Świetnie smakuje też z ziemniakami pokrojonymi w plastry lub puree ziemniaczanym.


Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej + 1 łyżka oleju lub masła
1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej + 1 łyżka oleju lub masła
olej do wysmarowania formy
1,5 puszki pokrojonych pomidorów
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
1 mały słoik czarnych oliwek
3-4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 duży jogurt naturalny
2 jaja
sól, pieprz
rozmaryn


Ugotuj kaszę gryczaną i jęczmienną osobno w wodzie, z dodatkiem oleju lub masła. Nagrzej piekarnik do 180°C.

Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Umieść w nim kaszę gryczaną. Następnie wymieszaj pomidory z puszki z przecierem pomidorowym i ziołami prowansalskimi i wylej je na kaszę gryczaną. Połóż oliwki. Na oliwkach ułóż warstwę kaszy jęczmiennej, wymieszanej z czosnkiem. Na kaszę jęczmienną wylej jogurt wymieszany z jajami, doprawiony sola i pieprzem. Na sam koniec posyp zapiekankę suszonym rozmarynem. Zapiekaj przez ok. 30 minut.






Low-calorie casserole


This casserole has been our hit recently. It’s delicious, very easy to make, healthy and satiating. You can use up some leftovers from the previous day, e.g. buckwheat or rice and experiment with the other ingredients. PS It tastes great with sliced or mashed potatoes.


Ingredients:
1 glass buckwheat + 1 tbs oil or butter
1 glass average-grained pearl barley groats + 1 tbs oil or butter
oil for greasing
1.5 tin diced tomatoes
2-3 tbs tomato puree
Herbes de Provence
1 small jar of black olives
3-4 garlic cloves, sliced
1 big natural yoghurt
2 eggs
salt, pepper
rosemary


Separately cook buckwehat and pearl barley groats in water with oil or butter. Preheat oven to 180°C.

Grease a casserole dish with oil. Place buckwheat in it. Next stir tomatoes with tomato puree and herbes de Provence and pour the mixture over buckwheat. Now place olives on the tomato mixture. Stir pearl barley groats with garlic and place the mixture on top. Then pour in yoghurt mixed with eggs, salt and pepper. Finally, sprinkle the dish with some dried rosemary. Bake for ca. 30 minutes.

Brak komentarzy: