środa, 29 kwietnia 2015

Jaglane placuszki, KONKURS!


Aby uzyskać mąkę jaglaną lub owsianą wystarczy zmielić kaszę jaglaną lub płatki owsiane w młynku do kawy. Najlepiej podać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday.


Składniki:
1 szklanka mąki jaglanej
½ szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki owsianej
½ szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
ulubione mleko – około 1,5 szklanki
4 łyżki oleju


Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami.




Zapraszam do udziału w konkursie!


Źródło
Drodzy Czytelnicy,


przed Wami niezwykła okazja – do wygrania SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI Davida Wolfe’a, eksperta w dziedzinie zdrowego odżywiania.


Superżywność posiada niezwykłą moc - pozytywnie wpływa na nasz organizm i samopoczucie. Jak dowiecie się z książki Davida Wolfe'a, może być też stosowana w leczeniu niektórych chorób lub ich zapobieganiu (recenzja na moim blogu).   


Warunkiem konkursu jest przygotowanie jakiegoś dania z wykorzystaniem polskiej superżywności, o której pisałam tu i tu (ma ona być głównym lub jednym z głównych składników). Należy je sfotografować i dodać przepis wraz ze zdjęciem do akcji lub przesłać na mojego maila. Wszystkie dania mają być wegetariańskie lub wegańskie.


Dlaczego polska superżywność? Bo jest łatwo dostępna, tańsza i niewystarczająco doceniana w porównaniu z egzotyczną.


Konkurs trwa do 30 maja b.r. Autorzy trzech najlepszych przepisów zostaną nagrodzeni książkami Davida Wolfe’a. Wyniki zostaną ogłoszone w dniach 23-24 maja b.r., a listę zwycięzców umieszczę na blogu.W razie pytań, proszę o maila.


P.S. Za nami już 300 postów, więc to taka mała rocznica:). Serdecznie zapraszam do udziału:)!




Millet fritters


In order to obtain millet or oat flour, you just need to grind the millet or oats in a coffee grinder. The fritters taste best when served with something sweet or sour-sweet. We ate them with peaches, blueberries, almond flakes, strawberry jam and maple syrup. Inspiration from anappleeveryday.


Ingredients:
1 glass millet flour
½ glass corn flour
1 glass oat flour
½ glass coconut flakes
1 ts baking powder
2 tbs xylitol (or sugar)
favourite milk – ca. 1.5 glass
4 tbs oil


First stir all dry ingredients in a big bowl. Then add milk and oil and mix once all (the batter should be quite thick). Fry fritters in a frying pan without adding any fat, use 1 tablespoon of batter for 1 fritter. Serve the dessert with your favourite jam, fruit or syrup, etc.

1 komentarz:

Daria pisze...

bardzo mi miło, ze mogłam zainspirować do powstania tych placuszków- wyszły świetnie, aż od razu nabrałam na nie ochotę :)