wtorek, 28 kwietnia 2015

Błyskawiczne płatki jaglane


Skład: płatki jaglane błyskawiczne. Firma: Melvit S.A. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 400 g.


Płatki są wytwarzane z całych ziaren, przez co zachowują swoje cenne składniki. Są znakomitym dodatkiem do mleka, jogurtu, deserów, zup i sałatek. Aby je przygotować, wystarczy ugotować małą ilość płatków w wodzie lub mleku na małym ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.


Płatki jaglane mają specyficzny posmak – trudno go opisać (to chyba taka delikatna gryczka, tj. w kaszy jaglanej). Myślę, że kto lubi kaszę, polubi również smak płatków jaglanych. Często przygotowuję je zamiast owsianki i dodaję: żurawinę, sezam, pestki słonecznika i siemię lniane, czasem orzechy. To bardzo energetyczne i smaczne śniadanie.



Instant millet flakes


Ingredients: instant millet flakes. Company: Melvit S.A. Price: ca. PLN 5. Nett weight: 400 g.


The flakes are produced from whole grain millet. Due to this all the precious nutrients are preserved. They make an excellent addition to milk, yoghurt, desserts, soups and salads. In order to prepare them, you just need to cook a small amount of flakes in water or milk over low heat for 2-3 minutes, stirring from time to time.


Millet flakes leave a specific aftertaste – it’s hard to describe (it's probably the delicate bitterness just like in millet). I think if you like millet, you’ll come to like the flakes, too. I  often prepare them instead of porridge and add: cranberries, sesame and sunflower seeds, flaxseeds, sometimes nuts. It’s a very energetic and tasty breakfast. 

Brak komentarzy: