wtorek, 7 kwietnia 2015

Bezglutenowy „sernik" jaglany z borówkami, Przyjaciele


Ciasto jaglane wychodzi zadziwiająco podobne w smaku do sernika – parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera ani jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie i bardzo zdrowe. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Myślę, że zamiast kremu kokosowego (Allegro) można użyć gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam. 


Składniki na wegańskie kruche ciasto:
0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek
0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej)
2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki zimnej wody
0,3 szklanki oleju roślinnego


Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby.


Składniki na nadzienie:
1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
ulubione mleko (do gotowania kaszy)
sok z 1-2 cytryn
1 opakowanie kremu kokosowego
ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość)
1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być również mrożone lub przetwory)
2 tabliczki białej czekolady na polewę


Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj.

Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później borówkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 25-30 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną białą czekoladą i udekoruj borówkami. 
              

Myślę, że to ciasto mogliby z powodzeniem jeść z podłogi bohaterowie Przyjaciół:). Pamiętacie tę scenę? Ciasto jest tak pyszne jak sernik nowojorski - nie oprze się mu nikt. A serial opowiada o szóstce przyjaciół mieszkających w Nowym Jorku. Zabawny, czasem wzruszający, z doborową obsadą. Jeśli ktoś jeszcze nie oglądał, to najwyższa pora nadrobić zaległości.

Źródło/Source






Gluten-free millet "cheesecake", Friends


The millet cake tastes incredibly similar to cheesecake – some of my friends who tried it said these actual words and couldn’t believe there weren’t any white cheese or eggs in it (!). If you skip white chocolate, the cake’s vegan and very healthy. I found the coconut cream and the recipe for vegan pastry in the Net. The rest is my vivid imagination:). PS You can easily obtain millet flour by grinding millet in a coffee grinder. I think you can use some thick coconut milk instead of coconut cream but I haven't tried it yet.


Ingredients for vegan pastry dough:
0.5 glass millet flour (or regular wheat flour but the cake won’t be glutnen-free if you use it) + a few tbs
0.5 glass (altogether) corn flour and potato flour (2-3 tbs potato flour, remaining part – corn flour)
2 tbs xylitol (or sugar)
2 tbs baking powder
0.5 glass cold water
0.3 glass vegetable oil


Mix the dry ingredients. Next add water and oil and form the pastry dough with your hands. Add some more oil/flour if necessary.  


Filling ingredients:
1.5 glasses dry millet
favourite milk (for cooking)
lemon juice of 1-2 lemons
1 package coconut cream
xylitol (or regular sugar, etc. – as much as you want)
1 glass bluberries + 1 big handful for garnish (you can use frozen berries or preserves, too)
2 bars of white chocolate for icing


Cook millet in milk (can be a bit overcooked). Add lemon juice, xylitol and chopped coconut cream. Blend all to a smooth paste. Divide into 2 parts. Add blueberries to the bigger part and blend/mix again.

Grease the bakeware (round 28 cm diameter or square 20 cm x 20 cm) with oil and place the pastry dough inside; you can do it with your hands, don’t need to use a rolling pin. Bake the cake for 25-35 minutes at 170°C. Next spread evenly the light millet mixture. Do the same with the blueberry one. Turn off the lower heating element in your oven and bake the cake for ca. 25-30 minutes more. After it’s cooled, spread the melted white chocolate over it and garnish with some blueberries. 






I think Rachel and Chandler from Friends could eat this cake comfortably off the floor:). Do you remember this scene? It’s as yummy as the New York cheesecake – nobody can resist it. And the sitcom tells the story of six friends living in the New York City. It’s funny, sometimes moving, starring some great actors. If you haven’t watched it yet, it’s high time you did.

5 komentarzy:

Aneta Marcol pisze...

Wygląda przepysznie! <3

Magdalena Kuchaja pisze...

to ciasto stworzone dla mnie! :)

Patchulia M pisze...

Dziękuję. Jest przepyszne. Polecam wypróbować:).

Bibi pisze...

Super przepis, do zapamiętania :)

Patchulia M pisze...

Dzięki Bibi - jeśli tylko znajdziesz więcej czasu, to koniecznie wypróbuj to ciasto:). Jest przepyszne!