sobota, 14 marca 2015

Zupa z żółtego grochu, Long Phung


Pożywna, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu.


Składniki:
1 szklanka żółtego grochu (połówki)
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
lubczyk
1 łyżka sosu sojowego
kurkuma
sól, pieprz


Zalej groch wodą nieco ponad powierzchnię, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk. Gotuj do miękkości. Wyjmij ziele i liście. Zblenduj, jeśli zupa jest za gęsta, dolej trochę więcej wody, ponownie zagotuj i zblenduj. Dopraw sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem. Zblenduj lub dokładnie wymieszaj.


Po raz kolejny w Long Phung. To jedna z nielicznych restauracji w Rzeszowie, której menu zawiera oddzielną sekcję wegetariańską z kilkunastoma daniami (!). Long Phung serwuje wyśmienitą kuchnię wietnamską w przystępnych cenach. Na zdjęciach: smażony makaron chiński z warzywami i smażone lody w cieście.









Yellow split pea soup


Nutritious, tasty and very easy to make.


Ingredients:
1 glass yellow split peas
2 allspice grains
2 bay leaves
lovage
1 tbs soy sauce
turmeric
salt, pepper


Cover the peas with water slightly above their surface, add allspice grains, bay leaves and lovage. Cook until soft. Remove bay leaves and allspice grains. Blend. If the soup is too thick, pour in more water, bring to the boil and blend again. Season with soy sayce, turmeric, salt and pepper. Stir or blend thoroughly.

3 komentarze:

Zuza pisze...

ciekawa propozycja :)

healthymaniacs pisze...

chętnie zjadłabym talerz takiej zupy :)

Patchulia M pisze...

Polecam! Jest pyszna:). Do tego ekspresowo się ją przyrządza i jest tania.