poniedziałek, 16 marca 2015

Spaghetti bolognese, Ojciec chrzestny


Przepis na to danie znajdziemy m. in. w filmie Ojciec chrzestny, oczywiście w wersji tradycyjnej. Ja proponuję wegańską (inspiracja z bloga Kuchnia wegAnki).


Składniki:
250 g makaronu spaghetti/tagliatelle (lub innego ulubionego)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 puszka pokrojonych pomidorów
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 szczypta chili
sól, pieprz


Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i soczewicę i gotuj do miękkości (około 10-15 minut). W połowie gotowanie wrzuć przyprawy i zioła. Polej gorącym sosem makaron i natychmiast podawaj.


Ojciec chrzestny (1972, Francis Ford Coppola) – to już klasyka filmowa. Przedstawia historię nowojorskiej rodziny mafijnej. Starzejący się Don Carleone chce przekazać władzę swojemu synowi.

Źródło/Source





Spaghetti Bolognese, The Godfather


You can find a recipe for this dish in The Godfather, of course it’s the traditional version. I suggest that you try a vegan one (inspiration from a Polish blog).


Ingredients:
250 g spaghetti (or your favourite pasta)
1 onion
2-3 garlic cloves
oil for frying
1 tin diced tomatoes
1/2 glass red lentils
1 ts basil
1 ts oregano
1 ts sweet smoked paprika
1 pinch of chili
salt, pepper


Cook pasta following package instructions. Heat oil and fry finely chopped onion and garlic. Add tomatoes, lentils and cook until soft (ca. 10-15 minutes). While cooking, add the remaining ingredients. Pour the hot sauce over pasta and serve immediately.





The Godfather (1972, Francis Ford Coppola) depicts the story of a New York mob family. It’s film classics nowadays. The elderly Don Carleone wants to pass his authority to his son.

Brak komentarzy: