niedziela, 15 marca 2015

Portugalski pudding ryżowy, Amelia


Zdziwi was, że coś tak smacznego i prostego można wyczarować z ryżu. A przygotowanie jest banalne… Przepis zmieniony od leitesculinaria.


Składniki:
½ szklanki ryżu do risotto - arborio
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu + cynamon do dekoracji
otarta skórka z 2 cytryn
½ łyżeczki soli
1 szklanka mleka
¾ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżka masła
1/3 szklanki brązowego cukru


Umieść ryż w naczyniu z 1 szklanką wody, cynamonem, skórką z cytryny i solą. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Co jakiś czas zamieszaj. Dodaj mleko i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Pamiętaj o mieszaniu. Teraz dodaj mleko skondensowane, masło, cukier i ponownie gotuj, aż ryż zgęstnieje. Co jakiś czas zamieszaj. Zdejmij z ognia. Gdy pudding ostygnie, będzie jeszcze gęstszy. Podziel go na kilka małych porcji i udekoruj cynamonem i/lub skórką z cytryny. 


Myśląc o Amelii (2001, Jean Pierre-Jeunet), mam przed oczami scenę, w której bohaterka rozbija łyżeczką karmelową skorupkę kremu brûlée. Amelia czerpie radość z najdrobniejszych rzeczy w życiu, takich jak ta. Chce też, aby wszyscy napotkani przez nią ludzie byli szczęśliwi i swoje pragnienia wprowadza w życie - pomaga im, ale bez ich wiedzy. 

Jej urokowi nie oparł się nawet prezydent Jacques Chirac, który zażyczył sobie prywatnego pokazu filmu w Pałacu Elizejskim. Ja również oglądałam go kilka razy i za każdym razem odkrywam w nim coś nowego...

Źródło/Source




Portuguese rice pudding, Amelie


You’ll be surprised to discover that something as simple and tasty can be made from rice. And the preparation is very easy… The recipe from leitesculinaria, changed.


Ingredients:
1/2 glass risotto rice - arborio
1 glass water
1 ts ground cinnamon + more for garnish
 grated zest of 2 lemons
½ teaspoon salt
1 glass milk
¾ glass unsweetened condensed milk
1 tbs butter
1/3 cup brown sugar


Place rice in a saucepan with 1 glass of water, cinnamom, lemon zest and salt. Cook until rice has absorber all water. Stir from time to time. Add milk and cook until rice has absorber the liquid. Remember to stir. Now add condensed milk, butter and cook until rice thickens. Stir from time to time. Remove from heat. Whe pudding cools down, it’ll be much thicker. Divide it into several portions and garnish with cinnamon and/or lemon zest.






Thinking of Amelie (2001, Jean Pierre-Jeunet), I visualize the following scene: the protagonist breaks the hard crust of her crème brûlée with a spoon. She celebratles life’s small pleasures like this one. She also wants all the people she meets to be happy, too and she makes this happen by helping them but without their knowledge.

Even Jacques Chirac wasn’t able to resist Amelie's charm and asked for a private screening of the film in the Élysée Palace. I've seen it a few times, too and I discover something new in it every time I watch it...

3 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

ale to musi być pyszne! :)

Patchulia M pisze...

Zapewniam, że jest:)!

healthymaniacs pisze...

pamiętam z dzieciństwa smak ryżu na mleku z cukrem i cynamonem, który robiła mi babcia, Twoja wersja oczywiście jest ciekawsza,bo i bardziej urozmaicona ale wspomnienia wróciły :)