czwartek, 19 marca 2015

Polska zimowa klasyka obiadowa III, Smażone zielone pomidory


Dzisiaj były: kotlety z białej fasoli (fasola, sól, pieprz i mąka kukurydziana), kasze: gryczana i jaglana (ugotowane razem), ogórki kiszone. Smacznie i w niecałe 30 minut.


Evelyn odwiedza krewną w domu opieki. Przez przypadek poznaje tam staruszkę Ninny, która opowiada jej historię życia dwóch dzielnych przyjaciółek: Idge i Ruth. Przenosimy się do Alabamy lat 30 ubiegłego wieku (w tle Wielki Kryzys) i kawiarni Whistle Stop, która oferuje swoim gościom pyszne jedzenie, w tym tytułowe smażone zielone pomidory. Dzięki tej opowieści Evelyn zaczyna wierzyć w siebie i jest zmotywowana, aby poprawić swoje dotychczasowe życie. Naprawdę warto obejrzeć – Smażone zielone pomidory (1991, Jon Avnet).

Źródło/Source





Classic Polish winter dinner, Fried green tomatoes 


Today there were: white bean cutlets (beans, salt, pepper and corn flour), buckwheat and millet (cooked in one saucepan), Polish style gherkins. Tasty and in less than 30 minutes.





Evelyn visits her relative in an old people’s home. She comes across an old lady, Ninny, who tells her the story of two brave friends: Idge and Ruth. We go back in time to Alabama of the 1930s (with the Great Depression in the background) and the café Whistle Stop which offers its clients delicious food including the titled fried green tomatoes. The story makes Evelyn believe in herself and gets her motivated to improve her life. Really worth watching – Fried green tomatoes (1991, Jon Avnet). 

Brak komentarzy: