piątek, 20 marca 2015

Ksylitol

  
Skład: ksylitol (100%). Dystrybutor: Brat. Kraj pochodzenia: Chiny. Cena: 21 zł. Waga netto: 1 kg.


Ksylitol to naturalny cukier brzozowy (a właściwie alkohol cukrowy). Odkryty został najprawdopodobniej w Finlandii podczas II wojny światowej - dotkliwy brak cukru w tym kraju był powodem poszukiwań substancji zastępczej. W ten sposób wynaleziono niskokaloryczny cukier z kory brzozowej.


Zawiera on 40% mniej kalorii niż zwykły cukier, ale jest od niego o wiele słodszy. Wzmacnia układ odpornościowy. Wskazany przy odchudzaniu. Ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier i jest zalecany dla osób chorych na cukrzycę. Nie zmienia smaku potraw i napojów. Zwiększa przyswajanie wapnia, zalecany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą. Ma charakter zasadowy, niszczy bakterie. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Działa przeciwpróchniczo, pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.


Przechowywać z dala od promieni słonecznych. Ksylitol należy powoli wprowadzać do diety, aby odpowiednio przygotować układ pokarmowy (musi on wytworzyć odpowiednią ilość enzymu trawiącego ksylitol). Przedawkowanie, zwł. na początku może wywołać biegunkę.


Słodzę nim kawę i dodaję do wypieków. Smakuje jak zwykły cukier. Cena dość wysoka, ale ze względu na właściwości, myślę, że warto przynajmniej słodzić nim kawę/herbatę. Ideałem byłoby całkowicie wyeliminować cukier z diety i zastąpić go ksylitolem. Opracowano w oparciu o: informacje na opakowaniu i planetazdrowie.pl.



Xylitol


Indredients: xylitol (100%). Distributor: Brat. Product of China. Price: PLN21. Nett weight: 1 kg.


Xylitol is natural birch sugar (actually sugar alcohol). It was most probably discovered in Finland during the Second World War – the serious sugar shortage in this country was the reason why scientists had been looking for a substitute. In this way the low-in-calories birch sugar was found.


Xylitol contains 40% less calories than regular sugar but it is much sweeter. It strengthens the immune system. It is suitable for people who are on a slimming diet. Its GI is fourteen times lower than the GI of sugar so it is suitable for people who suffer from diabetes. Xylitol does not cause any change in food or drink taste. It improves calcium absorption and is therefore recommended for people who are prone to or suffer from osteoporosis. Xylitol creates an alkaline environment in our bodies, it destroys bacteria. It does not ferment in the gastrointestinal tract. Xylitol prevents carries and is useful in the treating of upper respiratory tract infection.


The product should be kept away from sunlight. It has to be gradually introduced into a diet so that our digestive system is properly prepared for the new substance. If xylitol is used in large quantities (especially at the beginning), it may cause diarrhea.


I usually add it to coffee and cakes. It tastes like sugar. The price is quite high but considering the qualities I think it is at least worth using it to sweeten coffee or tea. It would be perfect to eliminate sugar entirely from our diets and replace it with xylitol. Based on: package information and planetazdrowie.pl.

Brak komentarzy: