środa, 4 marca 2015

Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością


Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią:


Składniki na małą keksówkę:
2 cebule
kilka łyżek oleju do smażenia
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 owoc jałowca
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100 ml oleju
4 - 5 łyżek sosu sojowego 
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1 szczypta gałki muszkatołowej 
sól i czarny pieprz
10 suszonych śliwek


Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż ją na oleju (aż się zeszkli) razem z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po kilku minutach wyjmij zioła i przyprawy. Następnie dodaj do dużej miski: podsmażoną cebulę, ugotowaną soczewicą, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie zblenduj lub zmiksuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.

Włącz piekarnik – 180 °C. Formę wysmaruj olejem i przelej do niej 2/3 masy. Delikatnie wciśnij śliwki (jedna obok drugiej, bez robienia przerw) i wylej resztę masy. Piecz 40-45 minut. Krój dopiero następnego dnia.


W temat filmów o jedzeniu świetnie wpisuje się Jestem miłością (2010, Luca Guadagnino) z Tildą Swinton w roli głównej. Gdy Emma, żona włoskiego bogacza poznaje pewnego kucharza (przyjaciela swojego syna), budzi się w niej życie. Ta znajomość na zawsze odmieni życie całej rodziny. Warto obejrzeć.

Źródło/Source





Bread with lentil pate, I am love


Place a slice of the pate and your favourite veggies (tastes best with Polish style gherkins or dried tomatoes). And how to make such a delicacy? Here’s the recipe (following Jadłonomia).


Ingredients for a small bakeware:
2 onions
a few tbs oil for frying
2 bay leaves
2 allspice grains
2 cloves
1 juniper berry
2 glasses boiled brown or green lentils
1 glass boiled millet
100 ml oil
4 - 5 tbs soy sauce 
3/4 ts marjoram
1/2 ts savory
1 pinch nutmeg 
salt and black pepper
10 dried plums


Dice the onions. Fry them in oil together with bay leaves, allspice grains, cloves and the juniper berry. Remove the herbs and spices after a few minutes. Next place the following in a big bowl: fried onions, boiled lentils, boiled millet, oil, soy sauce, marjoram, savory, nutmeg, salt and pepper. Blend or mix thoroughly. Season to taste if necessary.

Preheat oven to 180 °C. Grease the bakeware with oil and pour 2/3 mixture into it. Press the dried plums in gently (next to one another) and pour in the remaining part of the mixture. Bake for 40-45 minutes. Slice the next day.





I am love (2010, Luca Guadagnino) featuring Tilda Swinton is a great example of a food film. When Emma, the wife of a rich Italian meets a certain chef (her son’s friend), she comes back to life. This relationship changes the life of the entire family once and for all. Worth seeing.

Brak komentarzy: