niedziela, 8 lutego 2015

Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai


Taką zupę jadłam w syryjskiej restauracji. Oczywiście nie znam oryginalnego przepisu. To próba odtworzenia smaku tej zupy, ale myślę, że bardzo udana. Koniecznie podajcie danie z cząstkami cytryny. Powinno się je wycisnąć przed jedzeniem prosto do zupy. Wychodzą 3-4 porcje.


Składniki:
2-3 pory
2 ząbki czosnku
1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości ok. 5-6 cm)
2 łyżki oliwy/oleju lub masła
ok. 1,5 litra wody
1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy
3 obrane ziemniaki
sól, pieprz
1-2 cytryny


Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut powinno wystarczyć). Dokładnie zblenduj/zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek i podawaj z cząstkami cytryny.


Ostatnio zaglądnęłam do azjatyckiej restauracji Shang Hai. Jedzenie dało się zjeść, choć przesolone i niezbyt apetycznie podane. W menu chyba z 60 pozycji - niedobry znak... Z opcji wegetariańskich, makaron rozmaitości z warzywami (to szaro-bure na zdjęciu) lub bukiet warzyw z ryżem/makaronem sojowym, o tofu można pomarzyć... Bardzo niskie ceny, co też wydaje mi się podejrzane; za obiad na zdjęciu zapłaciłam ok. 9 zł. Jedyny plus to bardzo miła obsługa.

Shang Hai panuje ponura atmosfera, wnętrze jest ciemne i mało przytulne. Saigon (inna rzeszowska restauracja serwująca tego typu jedzenie) jest również usytuowana w piwnicach, ale panuje tutaj zupełnie inny klimat, jest jasno i przytulnie. Zadbano o odpowiednie akcenty orientalne i parawany oddzielające stoły, aby zapewnić jedzącym odpowiednią prywatność. 

Jeśli cenisz odpowiednią atmosferę przy posiłku, wolisz zapłacić więcej i zjeść lepiej, Shang Hai to nie miejsce dla Ciebie. Osobiście, mając do wyboru jeszcze 2 inne restauracje azjatyckie w Rzeszowie, wybiorę właśnie którąś z nich: Long Phung lub Saigon.   










Creamy lentil and ginger soup


I ate such a soup in a Syrian restaurant. Of course, I don’t know the original recipe. This is an attempt to recreate the taste of the soup but I think it’s a very successful one. You should serve the dish with lemon segments. They should be squeezed out into the soup right before eating. The recipe makes 4 servings.


Ingredients:
2-3 leeks
2 garlic cloves
1 big peeled piece ginger (ca. 5-6 cm long)
2 tbs olive oil/oil or butter
ca. 1.5 litre water
1 almost full glass red lentils
3 peeled potatoes
salt, pepper
1-2 lemons


Slice the leeks, chop garlic and ginger. Heat olive oil/oil or butter. Fry the vegetables and ginger. Next pour in water, add lentils and diced potatoes. Cook until soft (ca. 20 minutes should be enough). Blend/mix thoroughly. Season with salt and pepper. Pour the soup into bowls and serve with lemon segments.

1 komentarz:

Ania S pisze...

Wygląda przepysznie :) Uwielbiam zupy z dodatkiem soczewicy, a w Twojej bardzo podoba mi się dodatek imbiru. Muszę taką wypróbować :)