niedziela, 1 lutego 2015

Zupa pietruszkowo-jabłkowa, Sweeney Todd


Ten pomysł chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu. I, nieskromnie mówiąc, okazał się, strzałem w dziesiątkę. Smacznego! Porcja dla 2 osób.


Składniki:
3 pietruszki
3-4 małe jabłka
1 cebula
2-3 łyżki masła lub oleju
sok z cytryny
sól, pieprz
majeranek
2-3 łyżki maku


Obierz jabłka, pietruszki, cebulę i drobno pokrój (nożem lub blenderem). Podgrzej w garnku masło lub olej i wrzuć pokrojone warzywa i owoce. Smaż przez chwilę. Następnie dolej ok. 1 litra wody i gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). Zblenduj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem możesz posypać makiem.


Musical Sweeney Todd: demoniczny golibroda z Fleet Street (2007, Tim Burton) to mieszanka czarnego humoru i makabry. Tylko dla fanów filmów, którzy cenią burtonowskie klimaty. Jedzenie nie jest tutaj tym, czego się spodziewamy…

Źródło/Source




Parsley and apple soup, Sweeeney Todd


I’ve been thinking about this soup for quite some time now. Immodestly speaking, it’s turned out to be a great one. Enjoy! The recipe makes 2 servings.


Ingredients:
3 parsleys
3-4 small apples
1 onion
2-3 tbs butter or oil
lemon juice
salt, pepper
marjoram
2-3 tbs poppy seeds


Peel the apples, parsleys, onion and finely chop (with a knife or a blender). Heat butter or oil in a saucepan, add chopped vegetables and fruit. Fry for a short while.  Later pour in ca. 1 litre water and cook until soft (ca. 15-20 minutes). Blend. Season to taste with lemon juice, salt, pepper and marjoram. You can sprinkle the soup with some poppy seeds before serving.




The musical Sweeney Todd: the demon barber of Fleet Street (2007, Tim Burton) is a mixture of black humor and macabre. For Burton fans only. The food isn’t what you expect here…

2 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Wygląda apetycznie! :)

Lena pisze...

Smakowicie!
Dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zupa Krem'.