wtorek, 3 lutego 2015

Spaghetti Alfredo, Hotel Splendide


Dziś bardzo tłusto, kalorycznie, ekspresowo i oczywiście smacznie. Tradycyjny sos Alfredo składa się ze śmietany, parmezanu i natki pietruszki. Jako, że w lodówce miałam kilka suszonych pomidorów i kapary, dorzuciłam je do tego dania. Zmieniajcie, próbujcie i smakujcie różnych wersji:).


Składniki:
250 g makaronu spaghetti
2-3 łyżki masła
1 szklanka śmietany
200 g startego, twardego żółtego sera
sól, pieprz
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie:
kilka posiekanych suszonych pomidorów
1-2 łyżki marynowanych kaparów


Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. W garnku rozgrzej masło, dodaj śmietanę i ser. Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj sos z makaronem i od razu podawaj.


Hotel Splendide (2000, Terence Gross) - film utrzymany w klimatach Delikatessen, absurdalny, szarawy i nieco mroczny. Nieżyjąca już właścicielka hotelu moralizuje gości przy obiedzie, mówiąc (z nagrania) o tym, że jedzenie nie służy przyjemności. Ważne jest trawienie i wydalanie, do tego stopnia, że hotel jest ogrzewany… odchodami gości hotelowych. W wolnym czasie grają oni w grę planszową, której celem jest przejście przez jelita do odbytu. Wraz z przybyciem nowej osoby do hotelu, wszystko się jednak stopniowo zmienia…

Źródło/Source




Alfredo spaghetti, Hotel Splendide


Today a very fattening, rich in calories, quick to make and, of course, tasty dish. The traditional sauce consists of cream, parmesan and parsley leaves. Since I had some fried tomatoes and capers in my fridge, I also added them to the dish. Change the ingredients, try and taste new versions:).


Ingredients:
250 g spaghetti
2-3 tbs butter
1 glass cream
200 g grated hard cheese
salt, pepper
3 tbs chopped parsley leaves
optionally:
a few chopped dried tomatoes
1-2 tbs marinated capers


Boil pasta following package instructions. Heat the butter in a saucepan, add cream, and cheese. Cook for ca. 5-10 minutes over low heat until the cheese has melted. Remove from heat, season with salt, pepper, add parsley leaves, tomatoes and capers. Stir thoroughly. Next stir the sauce with pasta and serve immediately.




Hotel Splendide (2000, Terence Gross) - the film’s similar to Delikatessen – it’s absurd, greyish and a bit dark. A deceased owner of the hotel (from a recording) moralizes hotel guests at dinnertime: food isn’t for pleasure. What’s more important, are digestion and excretion. It’s of such high importance that the hotel is heated with… the guests faeces. In their free time the guests play a board game whose aim is to go through the intestines to the anus. The situation, however, changes gradually when a new guest arrives… 

3 komentarze:

Pełna Lodówka pisze...

Wygląda smakowicie :)

Patchulia M pisze...

Dzięki:).

Ania S pisze...

Całość wygląda bardzo ciekawie i smakowicie, ale dla mnie to by było chyba trochę za tłuste i by mnie szybko "zamuliło" :P Ale bardzo podoba mi się dodatek suszonych pomidorków ;)