wtorek, 10 lutego 2015

Przepis na miłość, dietetyczne ciasto czekoladowe


z… burakami. Warunek konieczny: nie mogą być surowe. Najlepiej ugotować warzywo lub upiec, np. przy okazji pieczenia zapiekanki lub warzyw. Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny. Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni, ale go zweganizowałam:). 


Składniki:
- suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 4 łyżki brązowego cukru
- mkre: 300 g ugotowanych lub upieczonych buraków, 100 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 3 łyżkach gorącej wody (lub 2 jajka)
- do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka lub domowego masła orzechowego, owoce


Zetrzyj ostudzone buraki na tarce z małymi oczkami lub drobno posiekaj za pomocą blendera. Do kubka wlej 3-4 łyżki gorącej wody, dodaj połamaną czekoladę i energicznie mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Dodaj do buraków. Następnie dodaj siemię (lub jajka) i olej i wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodaj płynne i dokładnie, ale nie za długo mieszaj. Wlej masę do małej natłuszczonej formy (np. mała keksówka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut.

Po ostudzeniu możesz ciasto podzielić na dwie części i posmarować np. domowym masłem orzechowym, roztopioną gorzką czekoladą lub niskosłodzoną konfiturą. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową i owocami.

 

On jest szefem małej fabryki czekolady, ale umiera ze strachu, gdy ma rozmawiać z kimś obcym. Ona zna przepis na najlepsze czekoladki, ale jest zbyt nieśmiała, żeby komuś o tym powiedzieć. Jean-René i Angélique zakochują się w sobie, ale ich patologiczna nieśmiałość wcale nie ułatwia im sprawy. Przepis na miłość (2010, Jean-Pierre Améris).

Źródło/Source




Les émotifs anonymes, Low-calorie chocolate cake


with… beetroots. The necessary condition: the vegetables can’t be raw. It’s best to cook or bake them, e.g. together with this casserole or vegetables. The beetroots give the cake a perfect moisture but their flavour isn’t perceptible at all. I used the recipe from abcdietaodkuchni but made it vegan:).


Ingredients:
- dry: 80 g oat flour (or 80 g wholemeal flour), 2 tbs cacao, 1 ts baking powder, 1 pinch salt, 4 tbs brown sugar
- wet: 300 g cooked or baked beets, 100 g dark chocolate, 4 tbs oil, 1.5 tbs ground flaxseed soaked in 3 tbs hot water (or 2 eggs)
- for garnish: 100 g dark chocolate + 3 tbs milk or home-made peanut butter


Finely grate beets or chop them with a blender. Pour 3-4 tablespoons of hot water into a mug, add chocolate broken into pieces and stir energetically until it’s melted. Add the chocolate to the beets. Next add flaxseed (or eggs) and oil and stir.

Stir all the dry ingredients in another bowl: flour, cacao, salt and baking powder. Add the wet ingredients to the dry ones and stir thoroughly but not for too long. Pour the mixture into a small greased bakeware. Put it in the oven and bake for ca. 50 minutes at 180°C.

After the cake has cooled, you can cut it into 2 halves and put a layer of home-made peanut butter, melted chocolate or low-sugar jam between them. You can also decorate the top of the cake with melted chocolate and fruit.





He is an owner of a small chocolate factory but is scared when he has to talko to strangers. She knows the recipe for the best chocolates but is too shy too talk about it to anyone. Jean-René and Angélique fall in love with each other but being pathologically timid doesn’t make things easy for them. Les émotifs anonymes (2010, Jean-Pierre Améris).

7 komentarzy:

JakSmakuje pisze...

Wszystko co czekoladowe - to dla mnie <3 a jeśli przy tym jest jeszcze dietetyczne - to rewelacja - jakoś trzeba zagłuszać wyrzuty sumienia prawda? :-) Na pewno wypróbuję :-)

kasia pisze...

Zdrowo i odswietnie-walentynkowo!
Jestem pod wrazeniem!
:)

Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Gosia B. pisze...

super ciacho, po pewnych modyfikacjach z uwagi na dietę, na pewno wypróbuję:)smacznie i słodko pozdrawiam:)

Patchulia M pisze...

Dzięki wszystkim:). Polecam! Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i nieco słodko-gorzkie (bo ciemna czekolada). Dodawałam też do polewy kawę i wyszło ciekawe połączenie. A z masłem orzechowym jeszcze lepsze:).

studentka_na_diecie pisze...

W końcu muszę się zabrać za ciacho czekoladowe z burakami. Zapisuję przepisik, bo wydaje się być bardzo prosty więc może się szybciej zmotywuję :D

Magdalena W pisze...

Całkiem przypadkiem znalazłam przepis i chyba jako jedyny wypróbuję, bo do innych jakoś zabrać się nie mogę, a chcę sprezentować paru osobom 'swojego' świata tego zdrowszego i takie ciasto świetnie się do tego nadaje. :D

Patchulia M pisze...

WItaj Magdo,
polecam, nawet ostatnio znów upiekłam. Pamiętaj tylko, żeby dodać upieczone buraki i drobno rozdrobnione. Ciasto jest bardzo proste i szybkie (jak już się ma te upieczone buraki) i pyszne (nie za słodkie, nawet lekko wytrawne - takie właśnie lubię, jeśli wolisz, dodaj więcej cukru). Daj znać, jak poszło:).