niedziela, 15 lutego 2015

Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem, Zupa z tortillą


Połączenie szpinaku, sosu pomidorowego i sera pleśniowego, i do tego cienkie ciasto – pycha! Ciasto i sos pomidorowy przygotujesz wg tego przepisu. Inspiracja na nadzienie od Karoliny i Tomka:).


Składniki nadzienia:
ok. 150 g świeżego szpinaku (np. baby)
ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium)


Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.


Lekki i całkiem przyjemny film opisujący perypetie emerytowanego szefa kuchni i jego trzech niezamężnych córek. Do tego pięknie podane i kolorowe jedzenie (zdecydowanie lepiej oglądać film, gdy się jest najedzonym) - Zupa z tortillą (2001, Maria Ripoll).

Źródło/Source




Pizza with spinach and blue cheese, Tortilla soup


The combination of spinach, tomato sauce and blue cheese plus thin pizza dough – delicious! You can make the pizza dough and the tomato sauce following this recipe. Got the inspiration for the topping from Karolina and Tomek:).


Topping ingredients:
ca. 150 g fresh spinach (e.g. baby)
ca. 200 g blue cheese


Spread the tomato sauce over the pizza dough, put the spinach and diced blue cheese on top. Bake for about 20 minutes in an over preheated to 200°C.




A light and quite pleasant film describing the everyday lives of a retired chef and his three unmarried daughters. Plus beautifully served food (you’d better watch it on a full stomach) – Tortilla soup (2001, Maria Ripoll).

3 komentarze:

JakSmakuje pisze...

Koniecznie muszę spróbować :-) Kusi samym wyglądem!

Patchulia M pisze...

Polecam - jest pyszna, pod warunkiem oczywiście, że się lubi śmierdzące sery:).

Konczi i Szpileczka pisze...

Ciekawa propozycja!