wtorek, 20 stycznia 2015

Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki


Na zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczkisos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk.


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
ok. 15 pieczarek
olej
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
sól, pieprz, kurkuma
2-3 łyżki sosu sojowego
8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania


Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.


W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula i sos (niestety nie potrafiłam rozgryźć jaki dokładnie, chyba trochę podobny do tatarskiego).

Za jednego burgera zapłacimy 10 zł a porcja jest całkiem duża. A, i jeszcze bułka, bardzo smaczna, nie jakaś gąbka a’la McDonald’s tylko normalna pszenna bułka z sezamem, być może własny wypiek. W wersji wegetariańskiej jest również plaster żółtego sera. Wegeburgery podawane są na ciepło.






Vegan winter dinner IV


In the photo: buckwheat, fried beetrootdill sauce (followin this recipe but I used oil instead of butter and vegetable milk instead of regular), boiled kale sprinkled with roasted walnuts (delicious!) plus red lentil balls. You’ll find the recipe for these balls below – ca. 15 pieces.


Ingredients:
1 glass boiled millet
1.5 glass boiled red lentils
ok. 15 mushrooms
oil
2 onions
3 garlic cloves
2 tbs ground flaxseed + 3 tbs warm water
salt, pepper, turmeric
2-3 tbs soy sauce
8-10 tbs breadcrumbs + for coating


Boil millet and lentils (separately). Finely chop mushrooms. Heat oil in a wide frying pan, add finely chopped onions and garlic and fry for a short while. Next add mushrooms and cook for a few minutes. Place the following in a big bowl: millet, red lentils, onion and garlic with mushrooms plus the remaining ingredients. Mix thoroughly and season well to taste. Form small balls with wet hands, coat them in breadcrumbs and fry them on both sides in hot oil.  

2 komentarze:

Ania S pisze...

Wszystko wygląda idealnie :) A ten burger musiał smakować nieziemsko :) Takim obiadem z pewnością bym nie pogardziła ;)

Patchulia M pisze...

Dzięki:).