poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot


Gorąco namawiam do poszukiwania nowych smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń.

Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci.


Puree brokułowo-ziemniaczane

Składniki:
5 ziemniaków
½ brokułu
sok z cytryny
sól, pieprz

Ugotuj oddzielnie obrane ziemniaki i różyczki brokułu (do ich gotowania dodaj odrobinę soku z cytryny – pomoże to zachować piękny zielony kolor). Wrzuć odcedzone ziemniaki i brokuły do jednego garnka, ubij tłuczkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.


Sos z suszonych śliwek

Składniki:
10 suszonych śliwek
1,5 filiżanki wody
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny
kilka kropel sosu sojowego
sól, pieprz, ostra papryka
koperek


Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około 10 minut). Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu kilka kolejnych minut, aż sos zgęstnieje. Zblenduj, jeśli trzeba.


Piękna opowieść o dążeniu do celu: 11-letni Billy Elliot (2000, Stephen Daldry) z górniczej rodziny marzy, wbrew otoczeniu, aby zostać profesjonalnym tancerzem baletu. 

Źródło/Source





Vegan winter dinner III, Billy Elliot


I wholeheartedly encourage you to look for new flavours. You just need to have a bit of creativity, willingness and be at least a little OPEN-MINDED and you can discover real treasures among flavours.

In the photo: white bean cutlet (following this recipe), dried plum sauce, broccoli and potato mash, raw vegetable salad: leek, Polish style gherkin, apple with nigella sativa and grape seed oil/olive oil, carrots with pineapple. Found the inspiration for the sauce and broccoli-potato mash in the Net.


Broccoli and potato mash

Ingredients:
5 potatoes
½ broccoli
2 tbs of regular or plant cream
lemon juice
salt, pepper


Separately boil peeled potatoes and broccoli flowerettes (add a bit of lemon juice for boiling broccoli – it’ll help keep it a beautiful green colour). Place drained potatoes and broccoli in one saucepan, mash, season to taste with salt and pepper.


Dried plum sauce  

Ingredients:
10 dried plums
1.5 cups of water
1 clove of garlic, crushed in a press
a few drops of balsamic vinegar or lemon juice
a few drops of soy sauce
salt, pepper, hot paprika
dill


Soak plums overnight. Boil fruit in the same water (about 10 minutes). Add remaining ingredients and simmer for a few more minutes until the sauce has thickened. Blend if necessary.




A beautiful story about the pursuit of one’s goals: an 11-year old Billy Elliot (2000, Stephen Daldry), son of an English mining family dreams, against the odds, of becoming a professional ballet dancer.

7 komentarzy:

Ervisha pisze...

Obłed :) Twoje propozycje są rewelacyjne :) Może czasem pokażesz jakieś inspiracje na vege kanapki? :)

Patchulia M pisze...

Dziękuję, Ervisha:). Przemyślę temat. Tylko napisz, czy chodzi Ci o zimowe wegańskie propozycje kanapek czy ogólnie i czy wegetariańskie mogą być też.

Ania S pisze...

Wszystkie składniki obiadu wyglądają smakowicie, a najbardziej zainteresował mnie ten sos ze śliwek :) Muszę chyba zrobić coś podobnego ;)

Daria pisze...

świetny pomysł na obiad! zresztą tak jak każdy tutaj na blogu :) a do tego przepiękny talerzyk :) aż zamarzyłam o takim :)

Ervisha pisze...

Dziękuję za wzięcie pod uwagę mojej propozycji ;) Miałam na myśli zarówno kanapki wegetariańskie jak i wegańskie i ogólnie o kanapki ;) Na prawdę potrafisz zainspirowac ;)

Patchulia M pisze...

Dziękuję za wszystkie komentarze:). Sos ze śliwek świetnie pasuje do tego puree. Ale jak macie inne propozycje, to z chęcią wypróbuję:).

Patchulia M pisze...

A talerzyk wyszperany na giełdzie staroci...
Pomyślę nad kanapkami. Na początek skupię się na zimowych. Wypatrujcie na początku lutego...:).