piątek, 2 stycznia 2015

Zimowy obiad wegański II, 14. Nowe Horyzonty Tournée


Na zdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis, surówka z kapusty kiszonej, kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka, seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach?


Składniki:
1 seler korzeniowy
1 puszka pomidorów
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oregano, bazylia


Obierz seler, pokrój w plastry i ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Do małego garnka dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Następnie dodaj pokrojonego selera, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj ok. 1 minuty. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.


Wojewódzki Dom Kultury i Dyskusyjny Klub Filmowy Klaps zapraszają w dniach 2-8 stycznia 2015 r. na najważniejsze filmy 14. edycji Festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty Tournée

Bilet wstępu na każdy z filmów kosztuje 10 zł (do nabycia przed projekcjami). Program i opis filmów dostępne tutajŹródło informacji i zdjęć: strona www domu kultury.





Vegan winter dinner II


In the photo: potatoes in a Swedish way hasselback potatis, sauerkrat salad, red bean cutlet (coated in sunflower seeds, following this recipe), kale and apple salad, celeriac in tomatoes with garlic. Richness of flavour and aroma. Plus it’s colourful, not expensive and very tasty. Apart from potatoes, you can prepare the dinner pretty quickly. And how to make celeriac in tomatoes?


Ingredients:
1 celeriac
1 tin tomatoes
2-3 cloves garlic
salt, pepper
oregano, basil


Peel the celeriac, slice it and steam or cook in a small amount of water. Place the tomatoes in a small pot, bring to the boil and cook ca. 10 minutes. Next add chopped celeriac, garlic (use garlic press to crush it) and cook for 1 more minute. Season to taste with herbs, salt and pepper.

Brak komentarzy: