czwartek, 1 stycznia 2015

Zimowy obiad wegański I, Smak curry


Zdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry, kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę?


Składniki:
1/2 małej czerwonej kapusty
1-2 jabłka
1 cebula
sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz


Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę. Wymieszaj. 


Z kinem bollywood Smak curry (2013, Ritesh Batra) nie ma prawie nic wspólnego. Powiedziałabym, że to film o miłości (ale nie typowa komedia romantyczna) i jedzeniu: kolorowym, smakowitym i pięknie podanym. Aż nabrałam ochotę na książkę kulinarną o kuchni indyjskiej… A to chyba najlepsza recenzja filmu:).

Źródło/Source




Vegan winter dinner I, Lunchbox


It’s healthy, colourful and quick to prepare. In the photo: millet, red cabbage raw salad, curry carrots, soy kebab-gyros and Polish style gherkins. And how to make the red cabbage raw salad?


Ingredients:
1/2 small red cabbage
1-2 apples
1 onion
sauce: grape seed oil or olive oil, lemon juice, salt, pepper


Blend veggies (or finely chop). Mix all sauce ingredients and pour it over the salad. Stir. 




Lunchbox (2013, Ritesh Batra) hasn got very little in common with Bollywood. I’d say it’s a film about love (but it’s not a typical romantic comedy) and food: colourful,  tasty and beautifully served. After watching the film I feel like buying a cookbook on Indian cuisine… And that’s probably the best review of this film.

2 komentarze:

Ania S pisze...

Każdy z osobna składnik dania jest pyszny.Fajnie, że bez składników pochodzenia zwierzęcego można tworzyć takie cuda ;)

Patchulia M pisze...

Dzięki Aniu:). Pewnie się ze mną zgodzis, że wystarczy trochę otworzyć "umysł" i spróbować nowych smaków - naprawdę waaaaarto:).