poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pieczony czosnek, Podróż na sto stóp


Używałam go już do tego gulaszu. Dziś w jeszcze innym wydaniu: jako pasta do chleba. Smakuje genialnie i wcale nie jest ostry. Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, a dokładniej, z Kalifornii. Po upieczeniu czosnku, najlepiej wycisnąć go prosto z główek na pieczywo i rozsmarować. Wspaniałe:).


Składniki:
4 główki czosnku
2 łyżki oliwy
tymianek, rozmaryn
1 liść laurowy
sól, pieprz
1/8 l białego wina (czerwone też się nada)


Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj główki czosnku i odetnij 1 cm z wierzchu. Umieść w małym naczyniu do zapiekania, polej oliwą, posyp ziołami, solą i pieprzem. Do naczynia wlej wino. Piecz około 40 minut w przykrytym folią aluminiową naczyniu. Następnie zdejmij folię i odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz, możesz zblendować/zmiksować.


Scenariusz Podróży na sto stóp (2014, Lasse Hallström) jest słaby, ale jest tutaj duuużo pięknego i kolorowego jedzenia. Aż przyjemnie popatrzeć na dania, które przygotowują bohaterowie filmu. Jedzenie ma tu wymiar społeczny – ważne jest celebrowanie posiłków w gronie najbliższych osób.

W filmie dochodzi do zetknięcia kuchni francuskiej i indyjskiej. W wyniku tego powstaje konflikt między właścicielami dwóch konkurujących restauracji. Kto liczy na lekki film z jedzeniem w roli głównej (i nic więcej), będzie zadowolony. Moja ocena 5/10.

Źródło/Source




Roasted garlic, The hundred-foot journey


I used it in this stew. Today in a different version: as breadspread. Tastes brilliant and isn’t spicy at all. The recipe comes from American cuisine, precisely from California. After roasting just squeeze the garlic cloves out of their skins onto your slice of bread. Wonderful:).


Ingredients:
4 garlic heads
2 tbs olive oil
thyme, rosemary
1 bay leaf
salt, pepper
1/8 l white wine (red is fine, too)


Preheat oven to 180°C. Wash the garlic heads and cut 1 cm from the tops of cloves. Place the heads in a small casserole dish, pour olive oil over them, sprinkle with the herbs, salt and pepper. Pour the wine into the dish. Cover it with some aluminum foil and roast the garlic heads for 40 minutes. Then remove the foil and allow the dish to cool. You can blend or mix it if you wish.




The script of The hundred-foot journey (2014, Lasse Hallström) is weak but there’s plenty of beautiful and colourful food. It’s a pleasure to watch the protagonists making the various dishes. Having a meal is considered in a social aspect here – what’s important is celebrating meals with your closest people.

In the film the two cuisines meet: the French and the Indian. As a result, a conflict emerges between the owners of the two competing restaurants. If you wish for a light film with food as one of its protagonists (and nothing more), you should be happy. My evaluation: 5/10.

Brak komentarzy: