sobota, 3 stycznia 2015

Krupnik z dynią, Ratatuj


Świetnie rozgrzewa i smakuje naprawdę ciekawie:). Mrożoną dynię kupisz np. tutaj (jedno opakowanie wystarcza na kilka zup). Można oczywiście użyć świeżej. Pomysł podpatrzony w rzeszowskich Magicznych Smakach, choć moja wersja jest gęstsza.


Składniki:
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego ghee)
1 szklanka rozmrożonej dyni lub świeżej, pokrojonej w kostkę
½ szklanki drobno pokrojonej lub startej marchewki
sól, pieprz, curry lub kminek mielony i kurkuma


Zagotuj wodę (ok. 2 l), dodaj kaszę i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj podsmażone na maśle dynię i marchewkę i gotuj przez około 15 minut. Dopraw przyprawami i podawaj.


Na początku nie podobały mi się sceny gotowania ze szczurem w roli głównej, ale zmieniłam zdanie w miarę oglądania filmu. Bardzo dowcipny, świetna animacja i dobre francuskie jedzenie. I dla dorosłych i dla dzieci - Ratatuj (2007, Brad Bird).


Barley soup with pumpkin, Ratatouille


It warms you up perfectly and tastes really interesting. You can use frozen or fresh pumpkin. I ate the soup in a vegetarian restaurant in Rzeszów but my version is much thicker.


Ingredients:
1/3 glass avarage-grained pearl barley groats
2-3 tbs butter (best if it’s clarified butter - ghee)
1 glass thawed pumpkin or fresh, finely diced
½ glass finely chopped or grated carrot
salt, pepper, curry or ground caraway and turmeric


Bring water to the boil (ca. 2 l), add groats and cook them for about 20 minutes. Fry pumpkin and carrot in butter. Next add them to the groats and cook for 15 more minutes. Season with salt, pepper and curry (or caraway and turmeric) and serve.




At first I didn’t like watching scenes featuring a rat that cooks but I changed my mind as I was watching the film. It’s very funny, it’s got great animation and shows good French food. Both for adults and kids – Ratatouille (2006, Brad Bird).

Brak komentarzy: