niedziela, 25 stycznia 2015

Jaglane pralinki z białą czekoladą, Quincy Jones


Idealne, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego i nie tak bardzo kalorycznego. Jeśli chcecie tylko spróbować, radzę zmniejszyć ilość składników. Z tej porcji wychodzi 30-40 sztuk.


Składniki:
ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej + mleko
2 białe czekolady + kilka łyżek gorącej wody
sok z cytryny (ja użyłam 2, można mniej)
ksylitol/inne sypkie słodziwo
4-5 łyżek wiórek kokosowych
do zagęszczenia masy: mleko w proszku
do obtoczenia: wiórki kokosowe lub kakao


Ugotuj kaszę na sypko na mleku. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w misce z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodaj do miski kaszę, sok z cytryny, ksylitol, wiórki kokosowe i dokładnie zblenduj.

Teraz za pomocą mleka w proszku reguluj gęstość masy – dodaj go tyle, aż będzie ona zwarta i bardzo gęsta. Dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękami formuj praliny. Następnie obtaczaj je w kakao. Schłodź w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2 godziny.


Przyjemnie się słucha.../It's very pleasant to listen to...

Źródło





Millet pralines with white chocolate, Quincy Jones


Perfect when you feel like eating something sweet but not so rich in calories. If you want to just try out the recipe, decrease the amounts of ingredients. The recipes makes 30-40 pieces.


Ingredients:
ca. 1.5 glasses  millet
2 bars white chocolate
lemon juice (I used 2 lemons, you can use less)
xylitol/another sweetening agent
4-5 tbs coconut flakes
thickening agent: powdered milk
for coating: coconut flakes or cacao


Boil millet until fluffy. Break chocolate into small pieces and stir  in a bowl  with a few tablespoons of hot water until it has melted. Add millet, lemon juice, xylitol, coconut flakes and blend thoroughly.

Now you’ve got to thicken the mixture with powdered milk – it should be firm and very thick. Stir thoroughly. Form pralines with wet hands. Next coat them in cacao. Keep in the fridge for at least 2 hours before serving.

3 komentarze:

Chocolate Stop Tempting pisze...

Na serio ostatnio wszędzie są praliny :) To dobrze :D
Zapisuję przepis, dzięki :)

Patchulia M pisze...

Chyba to prawda:). To pewnie przez zbliżające się walentynki...

karto_flana pisze...

Dziekuje za pyszny przepis do mojej akcji i pyszne inspiracje muzyczne :)