niedziela, 28 grudnia 2014

Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii


Pochodzi z Francji. Jest dość lekkim deserem bo zamiast tłustego kremu maślanego ma owocowe nadzienie. Z kulką lodów, np. tych wegańskich, smakuje wyśmienicie. Składniki na okrągła formę o średnicy 25 cm.


Składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
2-3 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1-2 łyżki gęstej śmietany
olej do posmarowania formy


Składniki na nadzienie:
ok. 1,5 kg dość kwaśnych jabłek
½ łyżeczki cynamonu (lub więcej)
5 dag rodzynek
2,5 łyżki cukru
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
2-3 białka
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli


Do szerokiej miski wsyp mąkę (odłóż 2 łyżki na rozwałkowanie ciasta), proszek do pieczenia i masło. Posiekaj masło na jak najmniejsze kawałki. Do drugiej, wysokiej miski wbij białka. Żółtka wrzucaj do osobnego naczynia, dodaj do nich cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wymieszaj. Wlej masę do mąki i jak najszybciej zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki. 

Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, cukier i skórkę cytrynową. Duś jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik na 200°C.

Posyp stolnicę niewielką ilością mąki, połóż na niej większą porcję ciasta i posyp je mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Posmaruj formę olejem. Przełóż ciasto do formy. Wylep też jej boki. Na ciasto przełóż nadzienie jabłkowe i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do niej cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i przełóż na nią pianę. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je prosto na szarlotkę. Piecz jeszcze przez około 15 minut.   


Wydaje mi się, że ostatnia część Hobbita: Bitwa pięciu armii (2014, Peter Jackson) jest najlepsza bo najbardziej dynamiczna. Więcej niż pół filmu to sceny walki, a scena ataku Smauga na Miasto jest naprawdę zjawiskowa. Poza tym nikt nie rozmawia ze smokiem przez ponad pół godziny. Niestety są też suchary, np. postać Alfrida. Ciekawostką jest fakt, że w filmie gra 92-letni Christopher Lee i sądząc po scenach walki, ma się całkiem dobrze (chyba że wykonuje je kaskader?).  


Źródło/Source




Apple pie, Hobbit: the Battle of the Five Armies


It originated in France. It’s quite a light dessert ‘cause instead of a fatty buttercream it’s got a light fruitty filling. It tastes delicious with ice-cream, for instance this one. Ingredients for a round bakeware (25 cm diameter).


Cake ingredients:
30 dag flour
½ ts baking powder
100 g cold butter
2-3 egg yolks
1/3 glass sugar
1 pocket vanilla sugar
1-2 tbs thick cream  
oil for greasing the bakeware

Filling ingredients:
ca. 1.5 kg quite sour apples
½ ts cinnamon (or more)
5 dag raisins
2.5 tbs sugar
½ ts lemon zest
2-3 egg whites
1 tbs powdered sugar
1 pinch salt


Place the flour in a wide bowl (save 2 tablespoons for rolling the pastry), add baking powder and butter. Chop the butter into small pieces. Place the egg whites in another  bowl. Place the egg yolks in a different bowl, add sugar, vanilla sugar, cream and mix. Pour the mixture into the flour and knead the dough with your hand as quickly as possible. Divide it into 2 parts (1/3 i 2/3). Put the first one into the freezer and the second one into the fridge. 

Peel the apples, cut into small pieces, place in a pot, pour in a few tablespoons of water and cook until soft. Stir from time to time. Next add cinnamon, raisins, sugar and lemon zest. Cook for a few more minutes. Remove from heat and let it cool down. Preheat oven to 200°C.

Sprinkle the pastry board with some flour, put the bigger part of the pastry on it, sprinkle it with the rest of the flour, too. Roll out the pastry into a circle. Grease the bakeware with some oil. Line the bottom and sides of the bakeware with the pastry. Place the apple filling on the pastry and put in the oven for ca. 20-25 minutes.

Beat egg whites with a pinch of salt until stiff. Add powdered sugar and beat for a short while. Take out the pie from the oven and place the egg whites on it. Take out the other part of the pastry from the frezer and grate it directly onto the pie. Bake for 15 more minutes.   




I reckon the last part of The Hobbit: the Battle of the Five Armies is the best (2014, Peter Jackson) ‘cause it’s the most dynamic. Fight scenes take up most of the film and the scene of Smaug’s attack on the Town is really spectacular. Also, nobody talks to the dragon for more than half than hour. Unfortunately, there are old chestnuts here, for instance Alfrid. It’s quite interesting, though, that the film features the 92-year-old Christopher Lee, and judging by his fight scenes, he’s quite fine (unless they are performed by a stuntman?).

1 komentarz:

gin pisze...

Jeszcze nie widziałam, ale już się doczekać nie mogę :)
A szarlotka wygląda znakomicie :)