piątek, 26 grudnia 2014

Staropolski piernik z orzechami, Tam gdzie rosną grzyby


Po trzech tygodniach jest najsmaczniejszy. Dlatego najlepiej upiec go przed świętami i zawinąć do leżakowania w ściereczkę. Jeśli piernik pęknie wzdłuż przez środek, to znaczy, że jest udany.


Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
50g masła
4 jajka
½ szklanki kwaśnej śmietany
1,5 opakowania przyprawy do pierników
1 proszek do pieczenia
3 szklanki mąki
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
otarta skórka z jednej cytryny


Zagotuj na 3 minuty miód z cukrem. Ostudź, aż będzie letni. Cały czas mieszając, dodaj jajka i masło. Wlej śmietanę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, dodaj orzechy, skórkę pomarańczową i cytrynową. Piecz 1 godzinę i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Regina i Lucien żyją z dala od miasta. Zarabiają na życie sprzedażą grzybów nowojorskim restauracjom. Regina marzy jednak o stabilizacji i kiedy nadarza się okazja stałej pracy, nie waha się ani chwili. Nie podoba się to Lucienowi, który woli życie bez zobowiązań. Między małżonkami dochodzi do poważnego konfliktu. Warto obejrzeć – Tam, gdzie rosną grzyby (2012, Jason Cortlund i Julia Halperin).

Źródło/Source



Traditional Polish gingerbread cake with walnuts; Now, Forager


It tastes best after 3 weeks. So it’ll be best if you bake it before Xmas and cover it with a cloth for maturation. If the cake cracks in the middle, it means it’s perfect.


Ingredients:
1 glass honey
1 glass sugar
50 g butter
4 eggs
½ glass sour cream
1 packet baking powder
1.5 packet gingerbread spice mix
3 glasses flour
1.5 glass chopped walnuts
4 tbs candied orange peel
one lemon zest


Bring honey with sugar to the boil. Let it cool down until it is lukewarm. Add eggs and butter while stirring. Pour in cream mixed with baking powder and gingerbread spice mix. Mix all thoroughly. Add flour, walnuts, orange peel and lemon zest. Bake for 1 hour and 15 minutes at 180°C.




Regina and Lucien live in the suburbs of a big city. They make their living by selling wild mushrooms to some New York restaurants. Regina, however, dreams of stabilization and when such an opportunity happens, she doesn’t hesitate and takes the job. Lucien isn’t happy about it. He doesn’t want to be tied down by responsibilities. This becomes the reason for an argument between the spouses. Worth seeing - Now, Forager (2012, Jason Cortlund and Julia Halperin).

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

prawdziwy smak świąt! :)

Patchulia M pisze...

Dzięki:). Też mi się tak kojarzą:).