sobota, 20 grudnia 2014

Kawa po kubańsku, Nie Przegap


Baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Podobna do tej, którą serwują w Syrianie.


Składniki:
2-3 łyżeczki dobrej jakości zmielonej kawy
1 szczypta cukru
cynamon
kardamon
1-2 goździki


Wsyp zmieloną kawę do naczynia, dodaj szczyptę cukru, cynamonu, kardamonu, goździki, wlej 2 łyżki zimnej wody i ucieraj energicznie przez 2-3 minuty. Dolej 1 szklankę zimnej wody, postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Powtórz czynność jeszcze 2 razy. Odstaw, przykryj i po chwili przecedź przez sitko do małych filiżanek. Można dosłodzić do smaku.



Źródło

Ruszył nowy cykl filmowy w kinie ZorzaNie przegap! to comiesięczne projekcje wyjątkowych filmów, które z różnych względów nie trafiły na ekrany rzeszowskich kin. 

Seanse zawsze w piątkowe wieczory i dobra cena - 11zł. Warto nie przegapić!

Na pierwszy rzut poszedł Gottland (2014). Studenci słynnej praskiej szkoły filmowej FAMU, zainspirowani zbiorem reportaży Mariusza Szczygła, opowiadają o powojennej Czechosłowacji i Czechach.






Cuban coffee


It’s very aromatic and really warms you up. Similar to the one served in Syriana.


Ingredients:
2-3 ts good quality ground coffee
1 pinch sugar
cinnamon
cardamom
1-2 cloves


Place the coffee in a small pot, add a pinch of sugar, cinnamon, cardamom, cloves, pour in 2 tablespoons of cold water and grind all energetically for 2-3 minutes. Pour in 1 glass of cold water, place the pot on the cooker and bring it to the boil. When it starts boiling, set aside. Repeat this activity twice. Set aside, cover with a lid and after a short while strain through a sieve into small cups. You can add sugar if you like.

2 komentarze:

gin pisze...

Z pewnością pachnie obłędnie i cudownie rozgrzewa :)

Patchulia M pisze...

Zgadza się, dla wielbicieli kawy pozycja obowiązkowa:).