sobota, 6 grudnia 2014

Gołąbki inaczej, parszywa 12-tka i czysta 15-stka


Danie jest dość pracochłonne, ale bardzo sycące i smaczne. Nadzienie jest zwarte dzięki kaszy jaglanej. To idealna propozycja obiadowa na chłodniejsze dni. Podawaj z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.


Składniki:
½ szklanki kaszy gryczanej
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki kaszy pęczak całej
4 ząbki czosnku
2 cebule
3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała)
4-5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól, pieprz, sos sojowy
1 łyżka lubczyku
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
6 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki


Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości ok. 10-15 minut (jeśli kapusta jeszcze nie jest miękka, dolej więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem.




Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista 12 najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje:


1. jabłka
2. truskawki
3. winogrona
4. seler naciowy
5. brzoskwinie
6. szpinak
7. papryka słodka
8. nektarynki
9. ogórki
10. ziemniaki
11. borówki
12. sałata zielona.


Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych w sprawdzonych miejscach, np. z upraw ekologicznych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nie oznacza to, że mamy w ogóle nie jeść ww. warzyw i owoców. Ich jedzenie jest korzystniejsze dla zdrowia niż pomijanie w diecie. Używaj tej listy, aby ograniczyć spożywanie toksyn.



A poniżej czysta 15-stka:
1. cebula
2. kukurydza
3. knanasy
4. awokado
5. kapusta
6. szparagi
7. groszek
8. mango
9. bakłażan
10. Kiwi
11. melon
12. słodkie ziemniaki
13. grejpfruty
14. arbuzy
15. grzyby.


Opracowano w oparciu o: 12.





A different take on the Polish gołąbki*, The clean 12 & contaminated 15
*stuffed cabbage rolls


The dish is quite labour-consuming but very satiating and tasty. The filling is very thick thanks to millet. It’s a perfect dinner idea for chilly days like now. Serve the gołąbki with tomato or mushroom sauce.


Ingredients:
¾ glass buckwheat
¾ glass millet
¾ glass hulled barley groats
4 garlic cloves
2 onions
3/4 medium savoy cabbage head (or white cabbage head)
4-5 allspice grains
4 bay leaves
salt, pepper, soy sauce
1 tbs lovage
3-4 tbs tomato concentrate
6 tbs breadcrumbs
oil for frying
greens: 2-3 bunches of chives and parsley leaves


Boil buckwehat, millet and hulled barley groats separately. Finely chop onions and garlic and fry them in a wide frying pan. Add chopped cabbage, bay leaves and allspice grains and fry for a short while. Next pour in some water (1 glass) and simmer until the cabbage is soft (ca. 10-15 minutes). If the cabbage isn’t soft yet, pour in some more water and cook for a few more minutes. Remove the allspice grains and bay leaves. Place the following in a big bowl: buckwheat, millet, barley groats, onion and garlic, seasonings and herbs, tomato concentrate, breadcrumbs and greens. When the mixture has cooled down, form into long cigar-shaped cutlets and fry them on both sides (if necessary, add some more breadcrumbs or flour to the filling). Serve the dish with a sauce.




Every year the Environmental Working Group presents a list of fruit and vegetables which are the most and the least contaminated with pesticides. The top 12 contaminated are:


1. apples
2. trawberries
3. grapes
4. selery
5. peaches
6. pinach
7. sweet bell pepper
8. nectarines
9. cucumbers
10. potatoes
11. blueberries
12. lettuce
     

Although it’s not easy, it’s best to look for these 12 in ecological agricultures. It doesn’t mean that we mustn’t eat any of the 12 if we haven’t got such an option. On the contrary, eating contaminated fruit and vegetables is more beneficial for our health than eliminating them from our diets completely. Just remember to use this list in order to decrease your toxin intake.


And here’s ‘the clean 15’:
1. onion
2. sweet corn
3. pineapple
4. avocado
5. cabbage
6. asparagus
7. peas
8. mango
9. eggplant
10. kiwi fruit
11. melon
12. sweet potatoes
13. grapefruits
14. watermelons
15. mushrooms.


Sources: 12.

Brak komentarzy: