niedziela, 14 grudnia 2014

Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I


Wiadomo, to nie to samo, co napoleonka mojej mamy, ale nie zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu.


Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego XXL
1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
cukier puder do posypania wierzchu ciasta


Przekrój ciasto na pół, ponakłuwaj widelcem i upiecz wg wskazówek na opakowaniu. Ostudź. Jeśli za bardzo wyrosło, ponownie ponakłuwaj widelcem. Zagotuj 2 szklanki mleka w małym garnku. Wymieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki mleka. Wlej do gotującego się mleka. Zestaw z ognia. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż lekko wystudzoną masę budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie i krój nim ciasto na kawałki.



SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 1


O superżywności pisałam przy okazji kremu czekoladowego z awokado. Nie musimy jednak sięgać tylko po egzotyczne i z reguły droższe superpodukty, np. spirulinę, jagody goji, komosę ryżową czy amarantus. Mamy polskie odpowiedniki-bomby odżywcze, które w pełni zasługują na miano superżywności. Pewnie wiele z nich jecie. I bardzo dobrze. Podpowiadam, dlaczego i jak jeszcze można włączyć je do jadłospisu.


Czosnek – podnosi odporność, zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych, ma działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały.


Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam, bez żółtych liści.


Kiszona kapusta – przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Wykazuje działanie antynowotworowe, oczyszcza jelita i wzmacnia odporność. Świetnie smakuje w surówce lub na kromce chleba. Pamiętajmy, aby nie kupować kiszonej kapusty, która w składzie ma ocet. Jest to żywność martwa, pozbawiona wszelkich składników odżywczych.


Jaja – zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, są źródłem łatwo przyswajalnego białka (zawierają wszystkie aminokwasy) i luteinę, która poprawia wzrok (najwięcej tego składnika jest w jajkach ugotowanych na miękko). Oczywiście, ten superprodukt ma pochodzić od kur wiejskich, z chowu nieklatkowego.



Kasza jaglana – zawiera całe bogactwo witamin i pierwiastków, ale nie zawiera uczulającego glutenu. Jest zasadotwórcza i wzmacnia chory organizm. Można podać ją do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu, w formie zapiekanki lub do śniadania zamiast owsianki.


Tutaj przeczytasz o polskiej superżywności - cz. 2Opracowano w oparciu o: 1 2. Zdjęcia: źródło.



Express Napoleon cake


Obviously, it’s not the same as my mum’s cake but you can’t always have that:). This is just my simple (and less fattening) but very tasty and quick to make substitute.


Ingredients:
1 roll puff pastry XXL
1 big pack of Polish cream custard - budyń (64 g)
2 tbs potato starch
2.5 glass milk
2 tbs butter
powdered sugar for decorating


Cut the puff pastry into two halves, puncture it with a fork and bake following package instructions. Let it cool down. If it’s risen too much, puncture it again. Stir the budyń powder and potato starch with 0.5 glass milk. Bring the 2 glasses of milk to the boil. Pour the mixture into the boiling milk. Set aside, add butter and stir thoroughly. Place the filling on one piece of puff pastry, cover with another one and sprinkle with some powdered sugar. Theoretically, you should wait until the cake has cooled down but in practice – you can already eat it. Before cutting each slice, dip a sharp knife in cold water.

Brak komentarzy: