czwartek, 27 listopada 2014

Francuska zupa cebulowa, Kryjówka


Dodajcie do niej grzanki i odrobinę startego żółtego sera, a uzyskacie pyszne i rozgrzewające danie. Smacznego!


Składniki na 2 porcje:
4-5 średnich cebul
2 łyżki masła
2-3 łyżki oliwy
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
0,6-0,7 l wody
4 ząbki czosnku
tymianek, majeranek
sól, pieprz
100 ml wina (najlepiej białego wytrawnego, ale inne też może być)


Drobno pokrój cebulę. W szerokim garnku rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodaj cebulę i duś ok. 10-15 minut, mieszaj co chwilę, ewentualnie dolej trochę więcej oliwy. Zestaw na chwilę z ognia, wlej wodę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz. Gotuj przez 30-40 minut, aż cebula będzie miękka. Na koniec wlej wino i ewentualnie trochę wody. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj i zestaw z ognia. Podawaj zupę z grzankami posypanymi startym żółtym serem.

P.S. Jeśli chcecie, aby cebulowa miała ciemny kolor (jak na zdjęciu), trzeba karmelizować cebulę przez ok. 45 minut.


W Kryjówce jadłam kilka razy pierogi. Wrażenia pozytywne za każdym razem, tylko trochę za dużo masła, ale na życzenie bez skwarków, a za to z podsmażoną cebulką. Jest tutaj niedrogo, a restauracja w centrum miasta (przy ulicy Mickiewicza 19).

Spodziewałam się mniejszej ilości dań jarskich, a tu miła niespodzianka - jest kilka rodzajów naleśników, ser prażony, pierogi, placki ziemniaczane i pizza (zupy są niestety na kościach). W Kryjówce jest do wyboru mnóstwo pysznych surówek i sałatek (wszystkie są na wagę). Dla wegan niestety opcji brak. Zamówienia składamy przy bufecie.













French onion soup


Add some toasts with cheese and you’ll get a delicious and warming dish. Enjoy!


Ingredients for two portions:
4-5 medium onions
2 tbs butter
2-3 tbs olive oil
2 bay leaves
2 allspice grains
0,6-0,7 l water
4 garlic cloves
thyme, marjoram
salt, pepper
100 ml wine (white is best but red will be fine, too)


Finely chop the onions. Heat butter and olive oil in a wide saucepan. Fry the bay leaves and allspice grains. Next add onions and cook for ca. 10-15 minutes, stir often, you might pour in some olive oil. Set aside for a short while, pour in water and add garlic (use garlic press to crush it), herbs, salt and pepper. Cook for ca. 30-40 minutes until the onions are soft. Finally pour in the wine, you might pour in some water as well. Bring to the boil, stir and set aside. Serve the soup with some cheese toasts.

PS If you want your soup to be dark brown (like in the photo), you should caramelize the onions for ca. 45 minutes.

1 komentarz:

magdam pisze...

dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)