piątek, 14 listopada 2014

Czekoladowe praliny, filmy Xaviera Dolana


Rozpływają się w ustach. To słodkie, bardzo czekoladowe i całkiem zdrowe kule z… ciecierzycy. Ale bez obaw - jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Wychodzi ok. 10 sztuk. P.S. Jeśli zamienimy mleko krowie na sojowe, uzyskamy wegański deser.


Składniki:
½ filiżanki gorącej wody
½ szklanki brązowego cukru
3-4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
1 tabliczka gorzkiej wegańskiej czekolady
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
3-4 łyżki płatków owsianych
1 ½ szklanki mleka w proszku (sojowego lub zwykłego 26% tłuszczu)
do obtoczenia: kakao, sezam lub wiórki kokosowe


Wymieszaj energicznie gorącą wodę z cukrem, kakao, siemieniem i połamaną czekoladą. Dodaj do ciecierzycy z płatkami owsianymi i zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia formuj kule i obtaczaj, np. w wiórkach kokosowych, kakao lub sezamie. 


Filmy Xaviera Dolana to dla mnie prawdziwa uczta filmowa. Jestem bezgranicznie pełna zachwytu dla jego talentu. W wieku 20 lat (!) debiutował filmem Zabiłem moją matkę (2009). Debiut znakomity – piękne obrazy, muzyka, scenariusz… Zachwycające wyczucie i intuicja u tak młodego twórcy. A rok później nakręcił jeszcze lepszy film Wyśnione miłości. Oba filmy pełne metafizyki, symbolizmu i alegorii. Dla wymagających kinomanów.



Chocolate pralines


They melt in the mouth, are very sweet, choclaty, quite healthy and made of… chickpeas. But don’t worry - their flavor isn’t perceptible at all. The recipe makes ca. 10 pieces. PS. If you replace cow’s milk with a soy one, you’ll get a vegan dessert.


Ingredients:
½ cup hot water
½ glass brown sugar
3-4 tbs dark cacao
2 tbs ground flaxseed + 2 tbs water
1 bar of dark vegan chocolate
1 glass cooked chickpeas
3-4 tbs oat flakes
1 ½ glass whole milk powder (regular or soy, 26% fat)
for coating: cacao, sesame seeds or coconut flakes


Energetically stir hot water, sugar, cocoa, flaxseed-water mixture and chocolate squares. Add this mixture to the chickpeas and oat flakes. Blend to a smooth paste. Add whole milk powder and stir thoroughly. Keep in the fridge for at least 12 hours. Form balls the next day and coat them in coconut flakes, cocoa or sesame seeds. 



Xaviera Dolan’s films are a true film feast for me. I’m endlessly ecstatic for his talent. He debuted with I killed my mother (2009) at the age of 20 (!). And that was an excellent debut – beautiful photos, music, script… He’s quite an intuitive and insightful artist. And a year later he directed an even better film Heartbeats. Both movies are full of metaphysics, symbolism and allegory. Recommended for viewers with sophisticated tastes.

Brak komentarzy: