sobota, 29 listopada 2014

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami, Frank Sinatra w Filharmonii


To najlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam. Poszukajcie do niego bardzo twardych gruszek – to warunek konieczny, aby się udało. No i dobrze ubijcie masło z jajkami. Więcej nie będę pisać. Po prostu je zróbcie, a przekonacie się, że mam rację:). Przepis nieco zmieniony od Gosi-emigrantki w kuchni. Dzięki.


Składniki na formę 31 cm x 12 cm x 7 cm:
3-4 BARDZO TWARDE gruszki
kilka łyżeczek suszonej, drobno posiekanej żurawiny
1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
165 g  miękkiego masła
1 szczypta soli
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 mniejsze jajka
200 g maki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
130 ml słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok)
ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego i startego imbiru
(może być też sproszkowany)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej


Umyj gruszki, wydrąż gniazda nasienne i napełnij owoce żurawiną. Do kubka wlej kilka łyżek gorącej wody i dodaj połamaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści.

Ubij masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym; dodawaj po jednym jajku i również ubijaj. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao ze śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową.

Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i ostrożnie powkładaj gruszki. Piecz około 1,5 godziny.


Pięknie było... na dzisiejszym koncercie w Filharmonii: utwory Franka Sinatry w wykonaniu Jarka Wista. I mój ulubiony Nowy Jork:

Źródło

Źródło




Chocolate cake with whole pears


It’s the best chocolate cake I’ve ever had. You’ve got to find very hard pears for it – they’re necessary for the cake to be perfect. And beat the butter and eggs thoroughly. I’m not going to write anymore. Just bake the cake and you’ll see I’m right:). The recipe from Gosia (changed a bit). Thanks.


Ingredients for baking tin 31 cm x 12 cm x 7 cm:
3-4 VERY HARD pears
a few ts dried, finely chopped cranberries
1 and 1/3 bar dark chocolate
165 g  soft butter
1 pinch salt
130 g sugar
1 packet vanilla sugar
3 smaller eggs
200 g flour
1 and 1/2 ts baking powder
1 tbs cacao
130 ml sweet cream (I used sour cream and it was fine, too)
ca. 10 g – a small piece of fresh, peeled and grated ginger
(you can use ground ginger as well)
1 ts cinnamon
1 pinch nutmeg


Wash the pears and remove their cores. Fill in the fruit with cranberries. Pour a few tablespoons of hot water into a mug, add small chocolate pieces and stir energetically until the chocolate has molten.

Beat the butter with salt, sugar and vanilla sugar; add eggs, one by one, and beat the mixture. Next alternately add flour mixed with baking powder and cacao with cream. Finally stir in chocolate (heat it up if necessary), ginger, cinnamon and nutmeg.

Preheat oven to 160°C. Grease a baking tin and coat the inside with some breadcrumbs. Pour in the cake batter. Carefully place the pears in the batter. Bake ca. 1 hour and 30 minutes.

2 komentarze:

Gosia pisze...

ciesze sie, ze smakowalo ;) :)
Pozdrawiam :)

gin pisze...

Wygląda pięknie, ciasta z całymi gruszkami zdecydowanie mają w sobie to coś :)