piątek, 21 listopada 2014

Bardzo ekspresowa tortilla, Cafe Bazylia



Eksplozja smaków i dość pożywny posiłek (głównie dzięki awokado i pomidorom). Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: poniżej 30 minut, idealne danie, gdy jest się głodnym i szkoda czasu na stanie przy garach.


Składniki:
4 tortille
1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto)
½ główki sałaty strzępiastej
2 pomidory
1 dojrzałe awokado
4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie Primaviki
sos jogurtowy (zblenduj 200g jogurtu naturalnego + ½ kostki fety)


Tortillę podgrzej w mikrofali przez około 30-40 sekund. I teraz szybko, póki ciepłe: posmaruj tortillę 3 łyżeczkami pesto, ułóż na niej 2 liście sałaty, 2-3 kawałki pomidora i 2-3 kawałki awokado. Następnie dodaj kotlet i polej wszystko 2-3 łyżkami sosu jogurtowego. Zwiń tortillę, możesz owinąć ją folią aluminiową. Tak samo przygotuj pozostałe placki. Szybko podawaj.


Dziś o bardzo klimatycznej restauracji, której specjalnością jest kuchnia śródziemnomorska – Cafe Bazylia. Bardzo smaczne jedzenie, duże porcje (przeciętnie 300 g), dlatego ceny nieco wyższe. Dobrym pomysłem jest przyjść tutaj ‘na dużego głoda’ albo podzielić obiad na 2 osoby. 

Niestety zdjęcia nie oddają uroku wnętrz. Lokal jest bardzo przytulny i 'śródziemnomorski'. Świetne miejsce na obiady w gronie znajomych i rodzinne spotkania. Restauracja znajduje się przy ulicy Rejtana 31 J (naprzeciwko Millenium Hall). Minus – niezbyt dużo miejsc, dlatego jeśli idziemy w dni weekendowe, lepiej wcześniej zarezerwować. 

Przystawka: smakowa oliwa i chleb

Makaron ze szpinakiem - pyszny
Po jedzeniu... 







Very quick tortilla


An explosion of flavours and a quite nutritious meal (mainly due to avocado and tomatoes). You should really try it. Preparation time: less than 30 minutes makes it a perfect dish to make right after work when you're hungry and don't want to waste too much time cooking.


Ingredients:
4 tortillas
1 small jar of basil pesto
½ head of Frisee lettuce
2 tomatoes
1 ripe avocado
yoghurt sauce (blend 200g plain yoghurt + ½ package feta cheese)


Heat the tortilla in the microwave for ca. 30-40 seconds. And now try to be quick and: spread 3 teaspoons of basil pesto on the tortilla, place 2 lettuce leaves, 2-3 pieces of tomato and 2-3 pieces of avocado on it. Next put the cutlet and pour over 2-3 tablespoons of the yoghurt sauce. Roll the tortilla up, you can use some tin foil to wrap it. Prepare the rest of the flatbread in the same way. Serve immediately.

Brak komentarzy: