wtorek, 21 października 2014

Ziemniaki po węgiersku, prezenty z Francji


Pyszne i rozgrzewające danie, w sam raz na nadchodzące chłodniejsze dni… Przepis zmieniony z książki Smak Węgier Roberta Makłowicza.


Składniki:
3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 żółta lub czerwona papryka
1 papryczka chili
4 duże dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pokrojonych)
2 ząbki czosnku
1,5 kg ziemniaków
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz


Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojone cebule.  Zdejmij patelnię z ognia, wsyp czerwoną paprykę w proszku, wymieszaj i postaw na ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, obrane ze skórki i posiekane pomidory , drobno pokrojony czosnek i ósemki obranych ziemniaków. Dopraw kminkiem i solą, podlej odrobiną wody, przykryj i duś aż ziemniaki zmiękną, delikatnie wstrząsając co jakiś czas patelnią. Podawaj z ryżem.


Przyjechały z Francji: migdały (tak wyglądają nieobrane:), suszone zioła, słodkie wino bio i kaki. Podziękowania dla Lindy i Szymona:).

Kaki (również persymona, hebanowiec, hurma, szaron) pochodzi z Chin. Najlepiej jeść owoc na surowo (bez skórki). Jest bardzo zdrowy (bogata w witaminy A, C i karoteny). Jadłam pierwszy raz i bardzo mi smakował - jest bardzo słodki, ma miękki i mało aromatyczny miąższ, smakuje podobnie do śliwki, brzoskwini i moreli jednocześnie. Świetnie nadaje się na przetwory ze względu na swoją galaretowatą konsystencję.




Potatoes in a Hungarian way


A delicious and warming dish, perfect for the chilly autumn days… The recipe changed from Robert Makłowicz’s book Smak Węgier (The flavours of Hungary).


Ingredients:
3 tbs vegetable oil
2 onions
1 ts sweet paprika
1 yellow or red bell pepper
1 chili pepper
4 big ripe tomatoes (or 1 tin diced tomatoes)
2 garlic cloves
1,5 kg potatoes
1 ts ground caraway
salt, pepper


Heat oil in a frying pan and fry the finely chopped onions. Remove the frying pan from the heat, add sweet paprika, stir and put the pan back on the stove. Next add the diced peppers, peeled and chopped tomatoes, finely chopped garlic and peeled potato eighths. Season with caraway and salt, pour in some water and cook covered until the potatoes are soft. Carefully shake the frying pan from time to time. Serve with rice.

2 komentarze:

Olka pisze...

O jak fajnie dostawać takie kulinarne prezenty :)

Patchulia M pisze...

Zgadzam się w 100%:).